Text: -A A +A

Колко българи и румънци ще пристигнат във Великобритания, когато ограниченията отпаднат? Този въпрос противопостави двама британски министри и взриви парламента.

Фото: stock.xchng

Министърът на регионалното развитие Ерик Пикълс разкри, че правителството разполага с прогнозни данни, но отказа да ги оповести, пише "Сън". "На мен ми бяха дадени данни, но аз не съм убеден в тях, затова няма да ги цитирам”, каза той. Помощник на Пикълс уточни, че е имал предвид оценка на вътрешното министерство.

Но от Министерството на вътрешните работи на Великобритания настояват, че те не са правили такава и смятат, че данните трябва да идват от министерството на регионалното развитие.

Няма надеждни данни за това, колко румънци и българи ще дойдат във Великобритания, когато ограниченията за достъпа отпаднат в края на годината, призна член на британското правителство, съобщава вестник „Скотсман”, цитиран от "Фокус". Министърът на регионалното развитие на Великобритания Ерик Пикълс заяви, че всеки наплив от държавите от Европейския съюз ще "създаде проблеми" с услугите, като например настаняването.

Най-много вероятно ще пристигнат в лондонските предградия, където вече има значително население от страните.

Въпреки това, той настоя, че не е "благоразумно" да се предполага, че 300 000 ще се преместят в Обединеното кралство – данни съобщени от торите, базирани на нивата на имиграция след присъединяването на Полша, Чехия, Латвия и Литва.

Коментарите се появиха, след като коалиционното правителство потвърди, че няма да иска удължаване на временното ограничаване правото на 29 млн. румънци и българи да живеят и работят във Великобритания, което изтича през декември.

Министърът каза, че не е имало никакви обсъждания с вътрешното министерство относно броя на потенциалните имигранти. Той споменава, че неговото министерство е изготвило данни за броя им, но отказа да ги оповести.

"Двама британски министри влязоха в спор заради прогнозите за броя на имигрантите, които ще дойдат в страната от България и Румъния", пише "Гардиън". Източници от британското министерство на вътрешните работи се разграничиха от изказването на Пикълс с мотива, че то е било основано на прогнози за жилищните нужди на имигрантите от Румъния и България, направени от неговото собствено министерство. Източници от министерството на регионалното развитие обаче увериха, че Ерик Пикълс се е позовал на имиграционна статистика, предоставена именно от вътрешното министерство и която той нееднократно бил поставил под въпрос.

Прочетено: 589 пъти Източник на статията: standartnews.com | 14.01.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!