Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Бонусите на служителите във финансовия сектор за 2009 г. може да се повишат с 50% в сравнение 2008 г. и да достигнат 6 млрд.

[АРХИВ]

Бонусите на служителите във финансовия сектор за 2009 г. може да се повишат с 50% в сравнение 2008 г. и да достигнат 6 млрд. GBP заради добрата печалба на банките, брокерските фирми и хедж фондовете, обявиха от центъра за икономическо и бизнес развитие. През 2008 г. финансовите работниците във Великобритания са получили около 4 млрд. GBP, обявиха от центъра. Данните показват покачване в сравнение с миналата година. Според доклада бонусите за 2009 г. са с 41% по-малко от пика им през 2007 г., когато бяха раздадени рекордните 10.24 млрд. GBP. Дори през 2012 г. допълнителните стимули ще са с 26% по-малко от 2007 г., се казва в доклада.

Новината за бонусите отново породи негативна обществена реакция. Вместо да се награждават с големи бонуси банкерите и финансистите трябва да върнат стотиците милиарди лири взети от данъкоплатците, за да се спасят от фалит, заяви Дейв Прентис, генерален секретар на профсъюза Unison, който има над 1.3 млн. члена. Финансовата криза не беше причинена от медицинските сестри, социалните работници, чистачите или други социални работници – не трябва те да плащат цената за това, добави той.

Неприемливо е добри бизнеси да изпадат в затруднение, защото не могат да вземат кредити, докато банкерите използват бонусите си от пари на данъкоплатците, за да си купуват вили и яхти, заяви кметът на Лондон Борис Джонсън. Министърът на финансите Алистър Дарлинг атакува глупостта на банкерите на конференция на управляващата лейбъристка партия. Банковите служители поемат необосновано големи рискове с цел да спечелят бонуси, като заради тяхното действие финансовите институции бяха поставени на колене, заяви той.

Royal Bank of Scotland, най-голямата контролирана от правителството британска банка, обяви, че планира да плати бонуси на служителите си най-много до 5 млн. GBP на човек. Банката съкрати работни места и намали присъствието си или се изтегли от 66% от 54 страни, в които развиваше бизнес, след като миналата година обяви най-голямата загуба в корпоративната история на Великобритания и получи финансова помощ от правителството, за да не фалира.

Credit Suisse Group AG, обяви, че планира да увеличи заплатите на висшите си служители. Банката ще увеличи заплащането на 7 000 мениджъри и управляващи директори от 1 януари и добави, че паричните бонуси ще варират от печалбата на банката. Credit Suisse обяви, че слага под от минимум брой акции, които трябва да притежаваш, за да станеш член на някой от бордовете в банката. От центъра за икономическо и бизнес развитие заявиха, че заради глобалната финансова криза работните места във финансовите услуги в Лондон са намалели с 49 000 или 14% в сравнение с пика им през 2007 г.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 483 пъти Източник на статията: pari.bg | 22.10.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!