Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Броят на хората без работа в Германия се повиши до 3.46 млн.

[АРХИВ]

Броят на хората без работа в Германия се повиши до 3.46 млн. души през септември, което поставя новото правителство на Ангела Меркел пред сериозен проблем, въпреки все повечето признаци, че икономическата ситуация в страната се подобрява. Хората, останали без работа само през септември, са се повишили с 10 хил., съобщават от федералната агенция по труда. От агенцията заявиха, че подобрение на пазара на труда няма и икономическата криза продължава да изяжда работни места. Докато потребителското и бизнес доверието в страната се повишава, след като Германия излиза от най-дълбоката си рецесия от Втората световна война насам, големи компании като Jenoptik AG и BASF SE съкращават служители, за да спасят печалбите си.

Предварителните прогнози на икономистите бяха за ръст на безработните в страната през септември с 20 000 души. Въпреки покачването на хората без работа, безработицата се понижи до 8.2% от 8.3% за август. Последните данни показват, че най-голямата икономика в ЕС се подобрява, след като за миналото тримесечие за първи път от година насам отчете ръст на БВП. Бизнес доверието в страната се повиши до 91.3 пункта от 90.5 за август, което е най-високото ниво за последните 12 месеца. Потребителското доверие отчете най-високата си стойност от 16 месеца насам.

Въпреки окуражаващите знаци за възстановяване, кризата все още не е свършила и ще трябват години, за да се върнат нивата преди рецесията, заявиха експерти. Услугите отчетоха по-слаб ръст през септември, отколкото през август, а производството продължава да се свива. Правителството на Ангела Меркел отпусна финансова помощ от 95 млрд. EUR, включително и програма за стабилизиране на социалните застраховки, за да накара компаниите да не уволняват служителите си, а да ги задържат на намален работен ден.

Ясно е, че тази инициатива помогна на страната да не отчете силен ръст на безработицата, от какъвто страдат други икономики в еврозоната, заявиха експерти. Имайки предвид обаче, че производството бележи спад, се очаква повишаване на безработните в страната. Германия ще губи по 20 000 инженери на месец, докато продължава икономическата криза, заяви Мартин Канегиезер, председател на асоциацията на работодателите. Компаниите, които използват програмите за временна заетост, скоро ще бъдат принудени да започнат съкращения, добави той. Поръчките към германските фабрики и заводи отчетоха спад от 43% през август на годишна основа, посочват от асоциацията на производителите на машини. Износът е спаднал с 41%, а вътрешните поръчки са намалели с 45%.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 411 пъти Източник на статията: pari.bg | 30.09.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!