Text: -A A +A

Великобритания може да забрани на имигрантите от България, както и от Румъния, пристигащи в Обединеното кралство без работа, да ползват услугите на болниците от обществената система за здравеопазване, финансирана с публични средства.

Фото: stock.xchng

Това твърди вестник "Дейли мейл", като цитира интервю на министъра на вътрешните работи Тереза Мей пред Би Би Си.

Мей признава, че няма да може да продължи ограниченията за пътуване от двете страни, които изтичат в края на следващата година, но е твърдо решена да ограничи т. нар. pull factors - привличащите фактори, заради които хиляди безработни имигранти пристигат във Великобритания.

Според източници от Хоум офис се обмисля ограничаване на достъпа до основни обществени услуги за пристигащите без работа имигранти, като здравеопазване, образование, жилища и социални помощи. Подробни предложения ще бъдат публикувани догодина, но прилагането на евентуалните забрани ще бъде трудно, отбелязва вестникът, като напомня за спорния закон в Калифорния "Предложение 187", който забраняваше на имигранти без документи да ползват обществени услуги. Приет през 1994 г., той бе отменен след пет години, след като бе признат за неконституционен.

Тереза Мей заяви, че ще направи преглед на контрола над транзита за гражданите от България и Румъния в края на 2013 г., но ще се съсредоточи върху привличащите фактори, включително достъпа до болниците. Министрите се опасяват, че притокът от имигранти от двете страни може да провали вече компрометираната цел за сваляне на нетния брой на имигрантите под 100 000 до 2015 г. Ограниченията за пътуване бяха наложени след приемането на двете посткомунистически страни в ЕС, за да не се допусне имигрантска вълна като тази след приемането на Полша, припомня изданието. В резултат от имигрантите от тези две страни все още се изисква да имат разрешително за работа и има стриктни квоти колко може да дойдат за нискоквалифицирана работа.

Само лица, живели в Обединеното кралство през последната година, имат право на безплатно лечение в обществените болници, но журналистическо разследване установи, че една трета от 133-те болнични тръстове, дали информация, не са правили проверки, посочва БТА. Според списание "Пълс" през последните три години здравните туристи са получили безплатна болнична помощ на стойност 40 млн. паунда.

Прочетено: 747 пъти Източник на статията: vsekiden.com | 12.11.2012г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!