Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Европейският икономически и социален комитет обръща внимание на риска от увеличаващата се безработица

[АРХИВ]

Европейският икономически и социален комитет обръща внимание на риска от увеличаващата се безработица
Европейският икономически и социален комитет обръща внимание на риска от увеличаващата се безработица

Целта на поредната важна среща на европейските лидери в Брюксел беше да съгласуват позицията си за излизане от икономическата криза непосредствено преди срещата на върха на Г-20 на 2 април в Лондон.

Европейският икономически и социален комитет, в който участват ръководители на предприятия и лидери на синдикати, обръща внимание на риска от увеличаващата се безработица. Марио Сепи, председател на Европейския икономически и социален комитет, прогнозира безработицата да засегне още 4 милиона души до края на годината. “Кризата ще става все по-сериозна и ще продължи да се задълбочава. Това изисква планът за съживяване на икономиката да бъде много по-стабилен, а средствата, които Европейската комисия предвижда да бъдат отпуснати – много по-големи. Такова решение обаче не беше взето по време на двудневната среща в Брюксел. Разбира се, правителствените и държавни лидери решиха да удвоят помощта за страните от Източна Европа и сега сумата възлиза на 50 милиарда, но според нас дори това е недостатъчно. Нашето мнение е, че европейските лидери отчасти подценяват икономическата криза”, каза още Сепи.

“Дори по-правилно би било да кажем, че не съществува политическа воля всички да седнат заедно, да дискутират и в крайна сметка да приемат много по-стабилен план за съживяване на икономиката. План, който ще отговаря на сериозността на ситуацията. Много ми се иска да видя, че има такава политическа воля, която да се конкретизира в общ финансов механизъм, гарантиран от страна на Европа. Това може да бъда реално осъществено, като механизмът би могъл да подпомогне Европейската инвестиционна банка, така че тя отново да е способна да отпуска заеми. Защото е всеизвестно, че европейските семейства имат много спестявания и те трябва да бъдат ориентирани към инвестиции в дългосрочен план. Това според нас е единственият верен финансов механизъм, който би могъл да помогне на Европа”, подчерта Марио Сепи, председател на Европейския икономически и социален комитет.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 278 пъти Източник на статията: news24.bg | 24.03.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!