Text: -A A +A

Български студенти във Великобритания се оплакват от дискриминационно отношение.

Фото: stock.xchng

Анна Димитрова, Стефан Томов и Живко Желязков учат в Дънди, Шотландия.

„Нямаме намерение да съдим кралицата или да пишем кърваво писмо. Опитваме се да комуникираме. За разлика от всички останали националности, българите нямат правото като започнат следването си, да работят. Ако човек, пристигнал от Индия или Египет, кацне във Великобритания, има право да работи по 20 часа седмично през семестъра и неограничено през останалото време”, обясни Анна.

Българите получават регистрационен сертификат или т.нар. жълта карта, за да могат да работят. Процедурата обаче е много тромава.

„Сложен е процесът. Трябва документ, че си временно пребиваващ. Както и че можеш да се самоиздържаш по време на работа”, обясни Стефан. Освен това българите нямат собствени документи, докато тече процедурата, а това обикновено отнема минимум 6 месеца.

Освен това необходимите книжа за издаването на жълта карта се пращат по пощата, което допълнително усложнява ситуацията, обясниха българските студенти.

„Проблемът е, че нямаме възможност да се издържаме. Много студенти избират да се трудят нелегално”, заяви Анна.

„Великобритания не е дружелюбна към българи и румънци, но това е пропагандирано от жълтата преса. От правна гледна точка периодът за издаване на жълтите карти е абсурден, защото останалите европейци си получават документите за няколко дни”, каза Живко.

Причината е в преходните мерки за присъединяване на България и Румъния в ЕС, които изтичат догодина. Великобритания пък ограничава трудовия си пазар. „Те ни поставят в по-лошо положение от гражданите на страни, които не са членки на ЕС”, обясни Анна.

„Опитваме се да защитим правата на студентите. 12 000 млади българи и румънци учат тук”, поясни тя, цитирана от КРОСС.

Много студенти пък не могат да завършат образованието си, защото трябва да проведат задължителен стаж, който обаче е платен. Така кръгът се затваря - нямаш виза за работа, не можеш да приключиш с образованието си, в което си инвестирал сериозни средства.

Българската дипломация се е задействала по случая с нашите студенти зад граница. Външният министър Николай Младенов обяви, че лично се е ангажирал със случая и е изпратил протестно писмо до английския си колега по европейските въпроси.

„Написал съм много остро писмо на моя колега по европейските въпроси”, заяви Младенов. В писмото се предлагат 5 конкретни мерки за решаване на проблема.

Прочетено: 623 пъти Източник на статията: actualno.com | 17.01.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!