Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Мениджърите от средния и висшия състав в компаниите в България са на предпоследно място по покупателна способност в света, сочи проучване на международната консултантска компания Hey Group.

[АРХИВ]

Мениджърите от средния и висшия състав в компаниите в България са на предпоследно място по покупателна способност в света, сочи проучване на международната консултантска компания Hey Group. Единствено Индия се нарежда след нас по този показател, като там мениджърите са с най-ниска покупателна способност в света. Проучването е базирано на заплащането на мениджърите в 56 страни, съпоставено с данни за жизнения стандарт на базата на потребителска кошница от продукти и услуги, за които се смята, че са обичайни за начина на живот на висш мениджър.

България се намира в средата на класацията, показваща разликата между заплащането на мениджърите и обикновените служители. Според доклада българските шефове получават средно 5.7 пъти повече от обикновения служител с чиновнически функции. За сравнение Румъния се класира на 9-о място в света, като заплащането на мениджърите там е 10 пъти по-високо в сравнение с обикновените служители.
Продължи четенето
Реклама:

Най-богатите

Страните от Близкия изток оглавяват класацията за най-богатите шефове в света, като Катар заема лидерското място, следвана от Кувейт, Оман и Саудитска Арабия. На дъното на подреждането, преди Индия и България, са Виетнам, Индонезия, Малайзия и Финландия, където мениджърите са с най-нисък разполагаем доход. Според доклада разликата в мениджърското заплащане в икономиките с висок и нисък ръст се очаква да се увеличи през следващата година. Цялостният ефект от кризата тепърва ще засегне приходите на мениджърите в икономиките с нисък ръст, както и в по-уязвимите развиващи се икономики.

Регионът

За разлика от България много от страните в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са в горния край на подреждането по покупателна способност на мениджърите в Европа. Същото се отнася и за индекса за разликата в заплащането между мениджъри и служители. Румъния е водещата страна за Европа по отношение на покупателна способност на мениджърите. Тя бе начело по икономически ръст, което доведе до значително по-високи заплати и бонуси на мениджърите в сравнение с други европейски страни, се казва в проучването. За разлика от висшия персонал неквалифицираният труд в Румъния е един от най-нископлатените в Европа. Турските мениджъри също имат едно от сравнително високите нива на заплащане, което се дължи на стремежа на турските компании към международните пазари. В тази връзка в Турция има голямо търсене на добре образовани и опитни мениджъри.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 407 пъти Източник на статията: pari.bg | 14.12.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!