Text: -A A +A

486 евро е минималната пенсия в Гърция

Фото: stock.xchng

Чрез фалшиви документи хиляди българи, които известно време са работили в Гърция, се опитват да получат гръцка пенсия.

Балканските съседи завиждат на гръцките пенсионери и искат да увеличат двойно пенсията си получавайки я от Атина, пише френското седмично издание "Експрес".

Кой си е представял преди време, че на гръцките пенсионери, които се представят като най-засегнатите от кризата, ще има хора, които да им завиждат?

Но, това е факт за доста голям брой от техните балкански съседи - българи и румънци. Неотдавна няколко хиляди от тях са подали документи за пенсия пред "Ика-Етам", най-големият гръцки пенсионен фонд. Става въпрос за сезонни или хора с временна работа. По този начин те се опитват да измъкнат минималната пенсия от Атина - 486 евро, гигантска сума за България, където много рядко средната пенсия надвишава 100 евро.

"Няма нищо лошо в това. Въпросът е в това, че те са разбрали, че съгласно правилата в ЕС, е достатъчно да си плащаш осигуровките само няколко месеца в Гърция, за да получиш тази минимална пенсия. Тази новина се разпространи като светкавица сред нашите съграждани, които известно време са работили в някога проспериращия ни южен съсед", казва с насмешка служител в българското министерство на финансите.

Ако техните молби са приети в Гърция тези трансгранични пенсионери, най-бедните от тях, може да получат допълнително 230 евро. По този начин те могат да живеят "като паши", където минималната заплата не надвишава 135 евро, цитира "Експрес" софийски всекидневник, който е направил репортаж за тези български хитреци, които живеят в България, но получават пенсия от Гърция.

Съгласно гръцкото законодателство, за да се получава пенсия и социална помощ трябва да имаш постоянен адрес в страната, но подкупни гръцки чиновници издават фалшиви адресни регистрации, съобщава гръцкото икономическо издание "Имерсия", цитирано от БГНЕС.

При проверка на пенсионния фонд се установило, че на един адрес са регистрирани по няколко пенсионери. Изданието дава за пример една 66-годишна българка, която пристигнала миналата година в Гърция, но в досието й пише, че има 25 години осигуровки в пенсионния фон "Ика". Счетоводна грешка..., се казва в края на публикацията в авторитетното френско списание.

Прочетено: 1,059 пъти Източник на статията: expert.bg | 05.11.2012г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!