Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Над 10 пъти по-евтини се оказват животът и здравето на българите спрямо тези на гърците и останалите граждани на Европейския съюз.

[АРХИВ]

Над 10 пъти по-евтини се оказват животът и здравето на българите спрямо тези на гърците и останалите граждани на Европейския съюз. Това стана ясно от думите на председателя на Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи Владимир Тодоров.

Нашите застрахователни компании най-често оценяват средна телесна повреда като счупена ръка и плащат обезщетение на пострадалия по застраховка “Гражданска отговорност” в размер между 3 хил. и 5 хил. лв., обясни Тодоров.

В същото време, ако пострадалото лице е чужденец и същата компания трябва да плати обезщетение по “Зелена карта”, сумата нараства поне 10 пъти. Например, ако български шофьор е направил катастрофа и е причинил средна телесна повреда на грък, застрахователят на нашенеца ще плати 30-40 хил. лв., колкото би дала за това и местна компания от Атина, заяви Тодоров.

Според него една от причините за обидно ниските обезщетения, които се плащат у нас, е ниската цена на застраховката “Гражданска отговорност”. В България средната цена на полицата е около 60 евро, докато в съседна Гърция и целия ЕС тя е 300 евро.

В същото време обаче, когато пострадалият не е доволен от обезщетението и се стигне до съд, правораздавателните органи пак присъждат доста по-ниска сума спрямо колегите си в Европа, без да взимат предвид цената на застраховката. Така се стига до омагьосан кръг. Според Тодоров, ако съдът присъжда нормални обезщетения, застрахователите ще трябва да вдигнат цената на полицата и така няма да имат оправдание за това, че плащат малко на нашенци.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 568 пъти Източник на статията: standartnews.bg | 26.01.2010г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!