Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Българи и румънци много често стават жертва на чешката мафия и биват превръщани в истински “бели роби”, се посочва в доклад на местните неправителстевни организации и на специалните отдели на чешка

[АРХИВ]

Българи и румънци много често стават жертва на чешката мафия и биват превръщани в истински “бели роби”, се посочва в доклад на местните неправителстевни организации и на специалните отдели на чешката полиция, предаде БГНЕС.

“През последните няколко години се забелязва увеличаване на трафика на хора от Румъния и България с цел евтина работна ръка. Гражданите на тези страни се превръщат в истински роби. След присъединяването на двете страни към Европейския съюз “вносът на работна ръка от Румъния и България” рязко се увеличи поради липсата на необходимо разрешително за работа в Чехия за гражданите от тези страни. Този престъпен бизнес се указа много печеливш за местната мафия, която печели милиони евро годишно”, се посочва още в специализирания доклад.

Чешките престъпници използват посредничеството на агенции, които обещават работа на чуждестранните работници, от които взимат и пари за “услугите си”.

След като имигрантите пристигнат в Чехия престъпниците ги принуждават да работят срещу изключително мизерно възнаграждение.

В интервю за местния ежедневник “ЧТ 24” представителят на румънската Дирекция за борба срещу търговията с хора Ромулус Унгуреану посочва, че хора с висше образование в Чехия са принудени да работят за по 7,5 евро на седмица, седем дни в седмицата.

“В повечето случаи чужденците се използват за тежък физически труд, за работа в селскостопанските обекти, а една част от тях е принудена и да проституира”, допълва Ромулус Унгуреану.

В началото на 90-те години на миналия век чешката мафия експлоатирала граждани от Украйна, Молдова, Виетнам и Монголия, но през последните години престъпната мрежа се насочила към България и Румъния.

Според официалните данни, през 2009 г. в Чехия са регистрирани 4 578 работници от България и 3 789 от Румъния.

В повечето случаи тези хора отказват да се върнат в родината, защото техните близки смятат, че те печелят пари, а освен това трябва да връщат и сумите, които са взели за назаем за пътуването си до Чехия.

Повечето от жертвите отказват и да дават показания пред правораздавателните органи в Чехия поради страх. Това от своя страна пък е пречка за започването на разследване от страна на компетентните органи.

/БГНЕС

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 886 пъти Източник на статията: bgfactor.org | 05.02.2010г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!