Text: -A A +A

450 млн. евро е общата сума, която държат българи на депозити в банките в Европа

Фото: stock.xchng

450 млн. евро е общата сума, която държат българи на депозити в банките в Европа, казаха за "Стандарт" източници от Министерството на финансите. Голяма част от тази сума е в швейцарски банки. По различни данни поне 150 българи имат спестявания в Швейцария на обща сума 250-300 млн. евро. България получава тази информация, тъй като по силата на европейска директива се обменя информация за размера на лихвите по депозитите между страните членки на ЕС.

През септември тази година беше подписано и споразумение с Швейцария. Така при съмнения за укриване на налози родните данъчни могат да изискват информация от швейцарските банки за наличност по сметки и т.н. Това означава, че след въвеждане на предложения от Министерството на финансите данък от 10% върху лихвите от банкови депозити нашенците с пари в чужбина няма да могат да заобиколят налога. Въпреки това общата сума от 450 млн. евро е като капка в морето спрямо спестяванията на домакинствата, съхранявани от родната банкова система, които възлизат на 34,708 млрд. лв., или над 17 млрд. евро към края на септември.

От началото на годината тези спестявания са докарали общ доход от лихви в размер на 1,02 млрд. лева, което би донесло малко над 100 млн. лв. приход в хазната, ако данък "лихви" вече действаше. Но докато у нас лихвите по влоговете са около 4,8%, то в страните от еврозоната са доста по-ниски - едва 1-2%. Ако предположим, че тези 450 млн. евро в чужбина носят 2% годишна доходност, то лихвата по тях ще бъде 9 млн. евро, а приходите в бюджета - 900 хил. евро, или 1,8 млн. лв. В същото време прогнозите на Министерството на финансите са от въвеждането на данъка в хазната да влязат 120 млн. лв. през 2013 г. Това означава, че 1,8 млн. лв. от тях ще бъдат платени от българите, които са изнесли парите си зад граница, а останалите 118 млн. лв. ще бъдат платени от българите, които държат парите си в банките в страната.

Прочетено: 623 пъти Източник на статията: Мартин ЛЕКОВ, standartnews.com | 07.11.2012г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!