Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Правителството на Великобритания излезе във вторник с оптическа илюзия, създадена от привидни действия, предназначени да успокоят страховете едновременно и на десните, и на левите политически сили

[АРХИВ]

Правителството на Великобритания излезе във вторник с оптическа илюзия, създадена от привидни действия, предназначени да успокоят страховете едновременно и на десните, и на левите политически сили, пише вестник “Гардиън”.

Тази нова политика, подчертава изданието, може да се резюмира като договор с новите европейски граждани от България и Румъния – ние ще се правим, че ви държим отвън, ако вие се правите, че не идвате тук.

Въпросът какво да се прави с икономическите мигранти от двете нови страни членки в момента, когато те се присъединят към ЕС в началото на следващата година, тревожеше правителството от месеци. Някои уважавани интернационалисти, оглавявани от влиятелния лейбърист и председател на парламентарната Комисия за вътрешни работи Джон Денъм, са загрижени, че полските водопроводчици вече са подбили пазара на работна сила, така че напливът на румънски покривни работници само ще направи нещата по-тежки за нископлатените британци.

Така вместо ефективната политика на общодостъпност, която Дейвид Блънкет въведе за осемте присъединили се през 2004 г. източноевропейски страни, българите и румънците ще бъдат подложени на редица ограничителни схеми и механизми с ефективност, която може да бъде поставена под въпрос.

От януари те ще могат да влизат във Великобритания, като единствено остава въпросът какво ще имат право да правят, веднъж пристигнали. На висококвалифицираните мигранти ще им бъде позволено да кандидатстват за разрешителни за работа, но такива има твърде малко. Студентите също ще имат право на работа през лятото.

Проблемът се явява по повод новата квота от 20 000 нискоквалифицирани работници. Те ще се сблъскат с не-европейски членове като украинците например, които ще изгубят своето право на работа, за да оставят място за новоприсъединилите се към ЕС.

 

Новата квота не включва и онези, които се представят като самонаемащи се. Мярката няма ефективно да спре нелегалното наемане на работници без всякаква социална защита, което е и най-големият риск.

Много възможно е в опита да се демонстрира, че е въведено ограничение за нискоквалифицирани приходящи, правителството просто да ги вкара в черния пазар на работна сила, където те ще получават заплати под законния минимум. Наистина ще има нови механизми и ресурси за контрол на нелегалните работници. Но урокът от последната вълна от държави, присъединили се към ЕС /през 2004г./, е, че най-добре работят простите схеми. Тогава имаше много повече имигранти, отколкото правителството очакваше, но те тласнаха напред и икономиката, и легалния пазар на работна сила. Така правителството обяви политиката на отворени врати за свой успех.

Кабинетът сега обаче не даде задоволително обяснение защо България и Румъния, чието население е по-малко от половината от това на страните от предишната вълна присъединили се към ЕС, трябва да бъдат третирани различно. Обявяването на мярката от страна на правителството беше повече политически натиск, отколкото нещо друго, и натовари, вместо да облекчи използването и сложните проблеми около миграцията на хора, счита “Гардиън”.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 561 пъти Източник на статията: actualno.com | 26.10.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!