Text: -A A +A

Правителството се надява чрез квоти и парични изисквания да ограничи пристигащите от България и Румъния, когато двете страни се присъединят към ЕС

[АРХИВ]

Правителството се надява чрез квоти и парични изисквания да ограничи пристигащите от България и Румъния, когато двете страни се присъединят към ЕС, пише в днешния си брой британският Таймс.

Министърът на вътрешните работи Джон Рийд отстъпи вчера пред нарастващото обществено безпокойство относно нивото на имиграцията и прие пакет от квоти и парични изисквания в намерението си да ограничи пристигащите от България и Румъния.

Повече парични средства и ограничаване броя на нискоквалифицираните работници са ключовата част от мерките, приети от Рийд. Но ще бъде трудно те да бъдат контролирани.

Броят нискоквалифицирани работници от двете страни, на които ще бъде позволено да работят във Великобритания, ще бъде 19750 души. Те ще могат да се трудят в селското стопанство и хранителната промишленост.

Други имигранти, допуснати в страната, ще бъдат тези, които покриват изискванията на програма за висококвалифицирани имигранти. За момента те ще бъдат по-малко от 100 души на година от двете страни. Студентите, които са записани в одобрени от правителството колежи и университети, ще бъдат допускани във Великобритания и ще могат да работят на непълен работен ден.

Миналата година техният брой беше 1213 души. Имигранти, чиито умения не конкурират местната работна ръка и в същото време покриват изискваните квалификация и доходи, също ще получат разрешение за работа.

Миналата година тази група наброяваше 1740 души. Сборът от тези групи е 22800 души – без да са включени самонаемащите се. Предишните оценки внушиха, че самонаемащите се имигранти при последното разширяване на ЕС през май 2004г. са добавили още една трета от целия сбор.

Ако тенденцията се повтори, когато България и Румъния се присъединят, се предполага, че повече от 30400 души от новите страни членки ще търсят работа на острова. В писмено изявление до министър-председателя Тони Блеър Джон Рийд заявява, че нискоквалифицираните българи и румънци ще могат да бъдат наемани като сезонни работници в селското стопанство и хранителната промишленост.

Той обещава, че ако има недостиг и в други сфери, ще отвори съответните схеми за наемане на работници от двете страни. Но такава нужда трябва наистина да съществува. Министърът по имиграционните въпроси Лиам Бърн сподели: “Този път ние решихме да приложим постепенен подход, като взехме предвид нуждите на трудовия ни пазар, въздействието на европейското разширяване и приетите от другите страни членки позиции”.

Той смята, че огромният брой имигранти, пристигнали от осемте присъединили се през 2004г. източноевропейски страни, са предизвикали изцеждане на обществените служби и училищата. Министерството на образованието ще отдели 400 хил. британски лири за финансиране на училища, в които ще учат децата на новите имигранти.

Прочетено: 555 пъти Източник на статията: actualno.com | 25.10.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!