Text: -A A +A

Българите ще могат да упражняват определени регулирани професии в страните от ЕС само въз основа на придобит професионален стаж, без да е необходима диплома

[АРХИВ]

Българите ще могат да упражняват определени регулирани професии в страните от ЕС само въз основа на придобит професионален стаж, без да е необходима диплома, предвиждат одобрените от парламента на първо четене промени в Закона за професионалното образование.

С промяната се въвежда нова европейска директива, според която граждани от страни членки на ЕС, които са самонаети или работят в сферата на услугите, ще имат право да упражняват професиите си без да е необходима диплома, а само определен трудов опит.

Професионалният стаж се доказва с документ, удостоверяващ характера и продължителността на извършваната дейност, издаден от компетентен орган на държава членка. Документът трябва да се представя заедно с молбата за признаване на правото за упражняване на регулираната професия.Промяната засяга професии в областта на производството и преработвателната индустрия, занаятчийството, организирането на туристически маршрути, посредническа дейност, ресторантьорство и хотелиерство, филмова индустрия, минно дело и каменодобив, дървообработване и добив на петрол и газ.

Българското правителство е готово да положи всички усилия за гарантиране членството на страната ни в ЕС от 1 януари 2007 г., е заявил премиерът Сергей Станишев пред еврокомисаря по регионалната политика Данута Хубнер, съобщи правителствената информационна служба. На срещата е присъствал и министърът на финансите Пламен Орешарски.

Министър-председателят е подчертал, че в страната ни има необходимата политическа воля за изпълнение на поетите ангажименти, и че правителството работи в условията на максимална мобилизация. Той е уверил, че реформите в страната няма да спрат на 1 януари догодина.Станишев е отбелязал също, че страната ни е приела необходимото законодателство, което гарантира прозрачност и публичност при усвояване на средствата от структурните фондове – законите за финансовото управление и контрол, за одита в публичния сектор и за обществените поръчки.

Премиерът е посочил още, че Съветът за координация, контрол и изпълнение на инфраструктурните проекти с национално значение към МС е определил големите проекти, които трябва да започнат през 2007-2008 г. и усилено се работи по подготовката на тръжните документи.

Прочетено: 576 пъти Източник на статията: dnesplus.bg | 24.06.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!