Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Почти половината румънци, тоест около 9,5 милиона души, получават под една или друга форма държавни помощи, пише днешният румънски вестник “Адевърул”.

[АРХИВ]

Почти половината румънци, тоест около 9,5 милиона души, получават под една или друга форма държавни помощи, пише днешният румънски вестник “Адевърул”. Социолозите и експертите предупреждават, че системата за социални помощи в Румъния не е ефективна и кара хората да зависят от държавната милостиня.

В Румъния има 50 вида социални помощи, за които годишно се изразходват 2,4 милиарда евро. Най-много подобни плащания са тези за парно отопление и детски надбавки. Практиката е показала, че най-лесният начин е да се излъже държавата да отпусне минимален гарантиран доход. За тази цел е нужно само едно заявление в кметството. През 2009 г. тази помощ е възлизала на около 100 леи /1 евро = 4,09 леи/ на човек.

Освен тези пари има социални помощи за хората, които получават минимален гарантиран доход, като например: 100% компенсиране на фактурата за парно отопление за хората, свързани към централната система или помощ за дърва и въглища за тези, които не са свързани, бонус от 15% към стойността на отпусканите средства за хората с деца и медицинско осигуряване, плащано от държавния бюджет.

През 1992 г. в Румъния е имало по-малко от 80 000 души със сериозни увреждания, докато в момента са регистрирани близо 670 000 възрастни и деца със здравни проблеми. Бум на броя на хората с увреждания бе регистриран след 1992 г. и след 2006 г. Според специалисти причина за това е по-високата информираност на хората.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 474 пъти Източник на статията: actualno.com | 07.04.2010г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!