Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Около 5% от работниците в Европа работят на черно, като този процент е най-висок в Дания и Швеция, а най-нисък в Германия и Испания, сочат данните от оповестено проучване

[АРХИВ]

Около 5% от работниците в Европа работят на черно, като този процент е най-висок в Дания и Швеция, а най-нисък в Германия и Испания, сочат данните от оповестено проучване, цитирано от АФП.

Според проучването на европейската агенция Eurofound 5% от изследваното активно население в 28 европейски страни (27-те държави членки на Съюза и Норвегия) работят на черно, което “ощетява сериозно държавните финанси”.

Близо едно на всеки пет недекларирани работни места е в сектора на домакинските услуги (домакинска работа, гледане на деца и грижи да възрастни хора), уточняват авторите на изследването, чиито данни се основават на европейско проучване от 2007 г. Докладът показва, че между различните страни има сериозни различия.

Процентът на недекларираните работни места е особено висок в Дания (18%), Латвия (15%), Холандия (13%), Естония (11%) и Швеция (10%). Във Франция и Белгия той не надвишава 6%. А в Германия, Испания, Италия и Португалия той е 3%.
Въпреки че в Южна Европа процентът на хората, работещи на черно, е по-нисък, тези хора работят по-дълго време, тъй като често става въпрос за работа на пълен работен ден, подчертават авторите на изследването. В Южна Европа един човек работи на черно 350 часа за 12 месеца спрямо 330 часа в Централна и Източна Европа, 110 часа в континенталната част и само 60 часа в северните страни.

В Източна Европа най-засегнат от работата на черно е секторът на строителството, а в средиземноморските страни – домашните услуги, ресторантьорството и хотелиерството.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 501 пъти Източник на статията: insurance.bg | 02.07.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!