Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Четиридесет и четири на сто от българите в зряла възраст не говорят чужд език според огласено изследване на европейската статистическа служба Евростат, съобщава АФП.

[АРХИВ]

Четиридесет и четири на сто от българите в зряла възраст не говорят чужд език според огласено изследване на европейската статистическа служба Евростат, съобщава АФП. Французите са сред последните в европейската класация по владеене на чужди езици, но най-мрачно изглежда бъдещето за Великобритания, където над 50 на сто от учениците от горните класове не учат никакъв чужд език, отбелязва АФП.
Франция, където 41,2% от хората на възраст от 25 до 64 години казват, че не говорят нито един чужд език, се нарежда шеста след унгарците (74,8%), британците (64,9 на сто), португалците (51%), испанците (47 на сто), българите (44 на сто) и гърците (43%).

Средно 36% от гражданите на ЕС на възраст от 25 до 64 години признават, че не владеят чужд език, 36 на сто казват, че ползват един, а 28% заявяват, че знаят два и повече езика. Първи в класацията са норвежците, където 74,7% от възрастното население твърдят, че владеят два и повече чужди езика, следвани от словенците (71,8%), литовците (66,1 на сто) и белгийците (51,5%).

Едва 22,9 на сто от французите казват, че владеят два или повече езика, а 35,9 на сто говорят един, съобщи Днес+.
Най-слабо ползващите чужди езици в Европа в бъдеще обаче вероятно ще са британците, след като 51,5 на сто от учениците в горния курс днес не учат никакъв чужд език, а 42,5% учат само един – най-често френски. В повечето европейски страни огромното мнозинство от гимназистите (близо 100% в Чехия, Естония, Люксембург, Холандия, Словения, Словакия и Финландия, и към 90% във Франция) изучават най-малко два чужди езика.
Във Великобритания това се случва с едва 6,1 на сто от учениците, в Гърция този процент е 6,9, а в Ирландия – 8,2.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 557 пъти Източник на статията: insurance.bg | 25.09.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!