Text: -A A +A
Четете още: България

България заприлича на “Титаник” – докато корабът се пълни с вода, оркестърът свири валс на палубата.

[АРХИВ]

България заприлича на “Титаник” – докато корабът се пълни с вода, оркестърът свири валс на палубата.

Днес стана ясно, че икономиката ни върви към дъното. Две поредни тримесечия статистиката отчита отрицателен ръст. За последните месеци на 2008 г. той е минус 1,6%, а за първите три на 2009 г. – минус 5 на сто. Започналата рецесия ще доведе до лавина от фалити на фирми, масова безработица и рязко падане на доходите, твърдят експертите.

В същото време кабинетът се похвали с 4 години успешно управление. Свършеното през мандата надхвърли обещаното, България върви напред, обобщи премиерът Станишев. Според него кризата не се усеща силно в ежедневието на хората. Българите били по-защитени в сравнение с германци, ирландци и други западняци.

България вече и официално е в рецесия. Икономиката затъва от две поредни тримесечия, обявиха от Националния статистически институт.

След като през последното тримесечие на миналата година БВП на страната падна с 1,6% спрямо предходното, от януари до март 2009 г. спадът на БВП е още по-драматичен – с 5%.

Такива негативни резултати на икономиката не е имало от 1996-97 г., когато имаше хиперинфлация и цените се сменяха по няколко пъти на ден.

Кризата наложи националната статистика дори да промени данните, които обявява за Брутния вътрешен продукт на страната. Досега ръстът или спадът на БВП се сравняваше само със същото тримесечие на предходната година. Но кризата наложи да се следи и промяната на БВП спрямо предишното тримесечие. А след като две поредни тримесечия има спад на икономиката, страната официално е в рецесия.

През първо тримесечие на 2009 г. БВП на страната е 13,961 млрд. лв. (7,138 млрд. евро), като на човек се падат по 936,4 евро. Спадът на БВП спрямо същото тримесечие на 2008 г. е 3,5%.

Спадът на икономиката се дължи на удара на кризата върху индустрията в страната. През първото тримесечие на годината спадът на индустрията е с 12,4% спрямо същия период на миналата година, обявиха от НСИ. Това трябва да се прибави към спада на индустрията от 3,7% през последното тримесечие на миналата година. В резултат делът на индустрията в икономиката на страната падна до 31,1%. Земеделието също отчита спад през първото тримесечие с 4,8%. Единствено услугите бележат ръст от 2,5%. Така услугите дават 65% от икономиката на страната.

Четете още: България
Прочетено: 362 пъти Източник на статията: standartnews.com | 11.06.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!