Text: -A A +A
Четете още: България

Все повече българи получават част от заплатите си в салами и консерви. Фирми раздават купони за храна, за да вържат бюджета в кризата.

[АРХИВ]

Все повече българи получават част от заплатите си в салами и консерви. Фирми раздават купони за храна, за да вържат бюджета в кризата.

Държавата позволява до 60 лв. от възнаграждението да се дава под формата на ваучери. Право да ги раздават имат само определени лицензирани фирми. Заплатите на бартер не могат да надхвърлят 180 млн. лв. за година.

Интересът е толкова голям, че някои от операторите вече са изчерпали талоните до края на 2009 г., каза за “Стандарт” Теодор Марков, мениджър в една от компаниите, която емитира ваучери. Плащането с купони носи и финансови облекчения. По закон и фирмите, и работниците не плащат никакви налози върху стойността на талоните.

ДЪРЖАВАТА ХВЪРЛЯ 1 МЛРД.ЛВ. СРЕЩУ БЕЗРАБОТИЦАТА

Междувременно стана ясно, че държавата ще хвърли 1 милиард лева в битката със световната икономическа криза. Целта е съкратените заради икономическия спад нашенци да получат максимална помощ от държавата при търсенето на нова работа.

Първата нова мярка срещу кризата е всички освободени от работа след 1 октомври българи да получават обезщетения за безработица още три допълнителни месеца, предложи социалният министър Тотю Младенов по време на вчерашното заседание на икономическия и социален съвет.

Предвижда се допълнителните плащания да стартират след Нова година. Бонусите обаче ще се полагат само на тези, които посещават курсове за обучение и преквалификация, обясни условието министърът.

Така на практика останалите без препитание могат да получават помощи от държавата до 15 месеца. В момента прясно регистрираните в бюрата по труда вземат обезщетения между 4 и 12 месеца, в зависимост от стажа и платените осигуровки. По разчети на социалното министерство от финансовата инжекция ще се възползват около 25 хиляди души, а нужната за това сума е 11,5 милиона лева.

Приоритет в програмата ще са съкратените на възраст между 21 и 29 години, съобщи още Младенов.

300 000 НА УЛИЦАТА ДОСЕГА

Близо 300 хиляди са безработните у нас към момента, оповести социалният министър Тотю Младенов. Реално обаче на улицата са повече хора, тъй като не всички са регистрирани в бюрата по труда. По думите на Младенов 8 на сто от нашенците в активна възраст са без препитание.

Бюджетът на осигурителния институт за тази година е правен при разчет за 56 хиляди нови безработни. Числото на съкратените в последните месеци обаче надхвърля 110 хиляди, поясни още Младенов. Именно затова и за догодина в хазната са заделени два пъти повече пари за обезщетения. Държавата ще покрие и над половин милиардния недостиг в бюджета на НОИ.

ВДИГАТ ОСИГУРОВКИТЕ ЗА ФИРМИ ОТ 2011 г.

Осигурителните вноски на работодателите могат да бъдат повишени от 2011 г., предупреди социалният министър Тотю Младенов. По неговите думи, в последните години фирмите не са се възползвали рационално от факта, че държавата непрекъснато е сваляла тези суми. Намаляването на вноската в условията на работеща икономика, както беше до миналата година, е било необосновано, разкритикува социалният шеф старата власт.

По разчети на министерството за следващата година в компаниите и служителите ще останат 400 милиона лева от свалянето на осигуровките. Младенов бе категоричен, че в условията на криза обаче заплащаните от работниците осигуровки няма да бъдат повишавани. Не е възможно хем да се увеличава срокът за получаване на обезщетение при безработица, хем да се увеличава размерът на обезщетението, коментира той. Скок не се предвижда поне докато държавата не излезе от тежкото икономическо състояние.

ПУСКАТ РАБОТНИЦИ НА БАРТЕР

Работниците да се дават на бартер. Това предвижда една от антикризисните мерки, предложена вчера от експертите на Икономическия и социален съвет.

Идеята е да се създадат т. нар. секторни банки. Например, ако един работодател няма нужда от определени служители, да ги преотстъпи временно на свой колега, но без да разваля трудовия им договор. Работниците дори може да пътуват в радиус от 20 – 30 км и да им бъдат поемани разходите, поясни зам.-шефът на “Подкрепа” Пламен Димитров.

От профсъюзите настояват държавата да обърне повече внимание на мерките по отношение на временната заетост. Именно на тях работодателите държат най-много, заяви още Димитров. Сред основните искания е хората с намалено работно време, които бъдат съкратени, да получават обезщетения като за цял ден работа.

Зам.-шефът на “Подкрепа” настоя още компютърните курсове за безработни да бъдат провеждани с хората на 50-55-годишна възраст. При младите те не са ефективни, защото знаели дори повече от учителите си, поясни профсъюзният лидер. По неговите думи именно при възрастните хора курсовете за преквалификация дават най-добър резултат.

В анализа на Икономическия и социален съвет се препоръчва да бъдат изработени и мерки, ориентирани към безработните с висока квалификация. От там отчетоха, че все повече младежи с големи познания остават на улицата след завършване на образованието си. Цяла нова вълна от трудово незаети са и прясно върналите се от гурбет заради кризата нашенци.

Четете още: България
Прочетено: 487 пъти Източник на статията: standartnews.com | 30.09.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!