Text: -A A +A
Четете още: България

Общият брой на работещите за последните три месеца на 2008 г. в област Добрич е 42 831.

[АРХИВ]

Общият брой на работещите за последните три месеца на 2008 г. в област Добрич е 42 831. Броят на заетите в обществения сектор е намалял с 4 %, а в частния се е увеличил с 6 на сто, предаде “Добруджанска трибуна”.

Средната работна заплата за област Добрич за същия период на 2008 г. е била 426 лв., при 548 лв. за страната, сочи справка от Териториалното статистическо бюро в Добрич.

Тенденцията в областта е увеличаване на заплащането, като в обществения сектор то е 25 на сто, а в частния – 16%. За сметка на увеличените заплати в обществения сектор има намаление на броя на заетите в него, поясняват от териториалното статистическо бюро.

На ниво общини средната работна заплата в този сектор се е увеличила най-много в Тервел и Добричка – с над 30 на сто, а едва с 4 % в Шабла.

С 6 на сто повече са били работещите в частния сектор жители на областта за последното тримесечие на 2008 г. Най-сериозно е увеличението на заетите в община Генерал Тошево – 30%. Според статистиката, с толкова са намалели работещите в частния сектор в Крушари.

Най-голямо увеличение на заплатите на работещите в този сектор се отчита в общините Генерал Тошево и Добричка. 40 на сто от трудещите се са били заети в преработвателната промишленост и търговията.

Четете още: България
Прочетено: 215 пъти Източник на статията: actualno.com | 24.03.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!