Text: -A A +A
Четете още: България

Сайтът ost-west-contact.de излезе с обширна статия за България под заглавието “Българската икономика е пред срив”.

В текста, цитиран от Дойче веле, четем:

[АРХИВ]

Сайтът ost-west-contact.de излезе с обширна статия за България под заглавието “Българската икономика е пред срив”.

В текста, цитиран от Дойче веле, четем:

След години на непрестанен икономически растеж сега българската икономика изпитва сериозни проблеми. Подобряването на инфраструктурата трябва да донесе нужния тласък за излизане от рецесията и подобряване на икономическата картина в страната.

Изданието отбелязва, че германски предприятия ще участват в проекти, като между другото търсят своите шансове и в други сфери. Митко Василев, управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, казва, че българите са били разглезени през последните години, защото са бележели икономически ръст, за какъвто западна Европа е могла само да мечтае. Сега обаче нещата изглеждат по-различно, а положителни сигнали за 2010 година липсват.

Икономистът смята, че България ще започне да излиза от кризата едва към средата на 2010.

Сайтът emportal.rs пък публикува прогноза на Световната банка, според която 300 000 българи ще разполагат през 2010 година с по 3,25 лв на ден, а всеки пети с не повече от 6,50 лв. Сред причините за това са икономическата криза, намалелите парични преводи и високата безработица.

В доклада на Световната банка се прогнозира, че над 10 000 души от Източна Европа и Централна Азия ще живеят под прага на бедността, като най-критично ще е положението в Естония, Литва и Казахстан.

Заради кризата все повече семейства няма да могат да обслужват кредитите си.

Сайтът подчертава, че в сравнение с други европейски държави България все пак не е толкова силно засегната от световната финансова криза.

Четете още: България
Прочетено: 359 пъти Източник на статията: actualno.com | 10.12.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!