Text: -A A +A
Четете още: България

Заплатите в бюджетния сектор за съжаление може би няма да могат да нарастват през 2009 г., а може би и през 2010 г., тъй като няма икономическата предпоставка за това

[АРХИВ]

Заплатите в бюджетния сектор за съжаление може би няма да могат да нарастват през 2009 г., а може би и през 2010 г., тъй като няма икономическата предпоставка за това, заяви по БНТ депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов. Той е спряган за зам.-министър на финансите, който ще отговаря за бюджетните разходи.

През последните месеци забелязваме замразяване на средния осигурителен доход, в момента цялата икономика замразява разходите си за възнаграждения, каза Горанов. Някои оценки показват, че брутният вътрешен продукт се е върнал на нивата от 2007 г., което е реален спад на икономиката. В този смисъл възнагражденията трябва временно да изчакат да ги догони ръстът на икономиката, смята Горанов.

Ако събирането на приходите се запази със същите темпове, неизпълнението на бюджета до края на годината ще надхвърли 5,5 млрд. лв., каза Горанов. Заложените буфери в бюджета са за не повече от 3-3,5 млрд. лв. Остава дупка от над 2 млрд. лв., която, ако не се предвидят ограничения в разходите, при БВП от 65-66 млрд. лв. означава дефицит от 3% от БВП.

Най-голямото предизвикателство ще бъде да се запази размерът на фискалния резерв като гаранция за стабилност на цялата финансова система, заяви Горанов. Другото предизвикателство ще е да гарантираме изпълнението на основните социални функции на държавата, допълни той. Поели сме ангажимент, че разходите за образование няма да бъдат намалявани над обявеното от закона ограничение до 90%, каза Горанов. Всеки един министър трябва да направи много сериозен преглед на финансовото състояние на ведомството си, тъй като бюджетът за 2009 г. е формален – има огромна разлика между действителното финансово състояние на държавата и финансовия план, разписан в “Държавен вестник”, допълни той.

Прословутата формула 3-5-8 на тройната коалиция наложи раздуване на много звена и структури, като минем през зам.-министри, зам. областни управители и свършим със създаването на агенции и звена, само и само да има съответните постове. Ще бъде извършен много сериозен анализ на дублиращи се функции на административни звена, ще има орязване на звена, които са загубили своите функции с времето, обясни Горанов.

Четете още: България
Прочетено: 447 пъти Източник на статията: standartnews.com | 22.07.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!