Text: -A A +A
Четете още: България

Близо 200 хиляди души, работещи в млечния сектор у нас, ще останат без препитание от догодина, прогнозира председателят на експертния съвет по земеделие на ГЕРБ Мирослав Найденов.

[АРХИВ]

Близо 200 хиляди души, работещи в млечния сектор у нас, ще останат без препитание от догодина, прогнозира председателят на експертния съвет по земеделие на ГЕРБ Мирослав Найденов.

Причината се крие в европейските изисквания и правила за работа на млечните ферми. До края на настоящата година изтича срокът, в който всички ферми трябва да бъдат приведени в хигиенните норми на Европейския съюз. Съгласно договора ни за присъединяване, тези, които не спазят установения период, са длъжни да затворят фермите си.

Мирослав Найденов съобщи, че в момента в България функционират повече от 100 хиляди ферми за краве мляко. 86 хиляди от тях имат квота за добив и продажба на краве мляко, но едва 2000 отговарят на ветеринарните изисквания за добив на мляко.

Освен това, по-голямата част от фермите са семейни. Това създава реална опасност цели фамилии да останат без работа.

В много държави земеделието осигурява алтернативна заетост, например – заради дефицита на храни. Същите тези страни се борят секторът да не пострана от икономическата криза, поне не сериозно. При нас, обаче, проблемите в земеделието не идват от икономическата криза, а от безхаберието на властта, коментира Найденов.

Страната ни е изключително подходяща за развитие на земеделие и от гледна точка климат, и заради дългогодишните традиции в производството на земеделска продукция. Само че в последно време вносът значително е увеличил обемите си. Това, от своя страна, застрашава националното производство на земеделска продукция и храни.

Решението, според Найденов, се крие в правилната и целенасочена политика за производство и дистрибуция, както и реализация на европейския пазар.

Четете още: България
Прочетено: 329 пъти Източник на статията: expert.bg | 27.03.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!