Text: -A A +A
Четете още: България

Нов скок на таксите за университет стяга правителството.

[АРХИВ]

Нов скок на таксите за университет стяга правителството. Най-вероятно тарифите за всички висши училища у нас ще се повишат между 10 и 20% от догодина. Решението трябва да бъде разписано от министрите до месец. Няма да има шок с цените, обещаха ректорите.

По закон таксата за обучение не бива да надвишава 30% от издръжката на един студент. Тя пък от своя страна зависи от направлението, в което се обучават младежите. Най-много пари излиза дипломата по медицински и инженерни науки, а най-ниски са таксите за хуманитарните и педагогическите специалности.

В никакъв случай няма да има ценови шок с таксите за университет, отсякоха пред “Стандарт” ректорите на някои от най-големите ВУЗ у нас по повод появилата се информация, че правителството стяга двойно покачване на таксите.

Без повишаване на годишното заплащане ще бъдат и догодина в УНСС. Ректорът на Икономическия университет проф. Борислав Борисов заяви, че в момента те работят на 30-процентната позволена граница. Това означава, че и догодина бъдещите икономисти няма да плащат по повече от 220 лв. на семестър.

10% увеличение на таксите са заявили и от СУ “Св. Кл.Охридски”. В момента от Алма матер чакат резолюцията на МС. Оттам обаче не можаха да уточнят в какъв порядък ще се вдигат таксите за обучение, тъй като вузът предлага специалности в няколко направления. Според това варира и цената, уточни зам.-ректорът на СУ доц. Мария Шишиньова.

От Техническия университет в София пък все още умуват какво увеличение да поискат от МС. То обаче няма да е повече от 10-20-процентно, заяви шефът на инженерния ВУЗ проф. Камен Веселинов.

Четете още: България
Прочетено: 439 пъти Източник на статията: standartnews.com | 15.04.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!