Text: -A A +A
Четете още: България

Риск “Старост”. Това е нова вноска, която може да плащаме на държавата от 2012 г.

[АРХИВ]

Риск “Старост”. Това е нова вноска, която може да плащаме на държавата от 2012 г. Идеята е едно от предложенията на социалния министър Тотю Младенов за финансиране на пенсионната система, които той представи. Предвижда се ставката да е в размер на 0,4% от работната заплата и да бъде разделяна поравно между работодателите и работниците.

Парите от вноската ще отиват в целеви фонд към НОИ. С натрупаните средства ще бъдат подпомагани с добавки най-възрастните пенсионери – тези над 75 години.

Според разчетите на социалното ведомство част от парите ще отидат и за построяване на старчески домове за нуждаещите се. В момента експертите проучват различните варианти и тепърва ще се решава дали допълнителната вноска ще бъда добавена към здравните или пенсионните осигуровки. Съществува вариант риск “Старост” да бъде внасян и през частен фонд.

Заради застаряващото население през следващите години сме застрашени от рухване на пенсионната система. От правителството обаче се надяват в резултат на предлаганите от тях мерки до 2050 г. заместващият доход да достигне 65-70%. В момента пенсионерите получават едва 46 на сто.

Заради това и правителството ще търси по-гъвкави механизми за оползотворяването на Сребърния фонд. Особено важно е това да се случи заради чакалнята на еврото – ERM2, заяви министър Младенов.

Сред предложенията на социалното ведомство е законодателно да се създадат възможности за инвестирането на парите от фонда например в големи инфраструктурни проекти. Към декември средствата в него са били 1,6 милиарда лева. За да се увеличи неговият размер, хората на Тотю Младенов предвиждат Сребърният фонд да бъде допълнен със средства от фискалния резерв. Идеята обаче ще бъде обсъдена и с ръководството на БНБ, поясни социалният министър.

Четете още: България
Прочетено: 456 пъти Източник на статията: standartnews.bg | 26.01.2010г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!