Text: -A A +A
Четете още: инвестиции, България

Между 15 хил. и 30 хил. лева са готови да инвестират родните предприемачи при старта на нов бизнес у нас.

Фото: stock.xchng

Обикновено те очакват да възвърнат инвестицията си в рамките на 2-3 години, като посочват желана месечна печалба в размер на 2-3 хил. лева, или средно около 3 пъти повече от моментното им възнаграждение. Това твърди проучване на Югоизточноевропейския център по семиотични изследвания към Нов български университет.

Най-привлекателните сектори за стартиране на нов бизнес са IT и търговията с храни, смятат новоизлюпените предприемачи. IT секторът е доста привлекателен поради ниския праг на първоначална инвестиция, което може да се тълкува като генериране на бърза печалба.

Особено популярни се оказват бизнес моделите с платформа в интернет като онлайн магазините например. Бизнесът със заведения за хранене, бързи закуски и др. традиционно привлича начинаещите предприемачи. Една от причините да съществуват толкова много заведения за хранене е в това, че принципно човек не е склонен да измине повече от 500 метра, за да се нахрани, каза експертът Светослав Билярски.

На обратния полюс се намира секторът на производството. Той се отличава с висок праг на първоначалната инвестиция и с притежаването на специфични умения, което отблъсква желаещите да стартират собствен бизнес. Повечето от склонните да започнат собствен бизнес са без предприемачески опит, показва проучването. Следват ги хора с опит като служители в компания, която работи в бранша, и такива, които имат зад гърба си един неуспешен бизнес и амбицията да се реализират в друг.

Четете още: инвестиции, България
Прочетено: 612 пъти Източник на статията: standartnews.com | 07.11.2012г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!