Text: -A A +A
Четете още: България

Издръжката на живот на член от четиричленно домакинство в края на юни тази година е 480.70 лв., заявиха от КНСБ.

[АРХИВ]

Издръжката на живот на член от четиричленно домакинство в края на юни тази година е 480.70 лв., заявиха от КНСБ. Така едно домакинство трябва да разполага месечно с 1 923 лв., за да се храни съобразно нормите за калорийно съдържание на храните, да поддържа разходите си за дома, да се облича и образова. Това заяви Любен Томев, директор на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към КНСБ. Той представи резултатите от наблюдение на потребителските цени на ИССИ и издръжката на живот през юни тази година.

По думите му има определен процес на задържане и дори намаляване на цените на продуктите от потребителската кошница на българина. Наблюдава се намаляване на продажбите на хранителни и нехранителни стоки, а доходите се задържат и се върви към политика на замразяване на работните заплати, посочи директорът на ИССИ. Според Томев тези показатели засилват тревожните очаквания на българите какво ще се случи до края на годината.

През второто тримесечие на 2009 г. хранителните стоки средно са поевтинели с 0.1%, но ценовите изменения са разнопосочни за отделните стокови групи, се казва в доклада на ИССИ. Най-ярко изразен е сезонният спад при зеленчуците и зеленчуковите консерви – 15.6%, като ценовото предлагане на пресни зеленчуци е с 20.7% по-ниско. Спрямо юни обаче 2008 г. пресните зеленчуци сега са по-скъпи средно с 12.4%, посочи Томев.

При xлябa и хлебните изделия през второто тримесечие на 2009 г. се отчита задържане на цените, показват резултатите от допитването на ИССИ. Те се запазват на равнището на предходното тримесечие, при сладкарските изделия има повишение с 1%. Намаление със средно 0.2% има при месото и месните продукти. Намаление се отчита при свинското и пилешкото месо с 0.3-0.4%, докато при колбасите има повишение с 0.1%.

При млякото и млечните продукти като цяло е регистрирано намаление с 1.5%, при животинските и растителните масла има ръст на цените с 1.1%. По-високо поскъпване има при маргарина – с 4.6%, докато при олиото и кравето масло увеличението е съответно с 0.7% и 1%.

Средно с 20.8% са се увеличили цените на тютюневите изделия, което се дължи на държавната политика за увеличение на акцизите, посочи директорът на ИССИ.

При нехранителните стоки най-чувствително са поскъпнали автомобилните бензини, дизеловото гориво и автогазта – средно с около 10.7%. Неочаквано за сезона е регистрирано намаление при материалите за текущ ремонт, а жилищните наеми бележат тенденция за намаление средно с 1.1%.

Повишение на цените има и при туристическите услуги с 0.5%, а на годишна база – с 4.1%. Средната цена за едноседмична почивка на море у нас в средата на юни се е увеличила с 0.8%, но спрямо същия период на 2008 г. се наблюдава намаление с 2.5%, посочи Любен Томев.

Четете още: България
Прочетено: 504 пъти Източник на статията: pari.bg | 27.07.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!


Коментари

Значи искате да кажете, че за да живеем нормално трябва да получаваме средно около 200 Е/месечно
на човек или около 850Е/за 4-ри членно семейство: Нека…


Добави коментар