Text: -A A +A
Четете още: България

Предложението да се въведе данък върху дохода от влогове в банки взриви с коментари За и Против медийното пространство.

Фото: 123rf

Управляващите твърдят, че искат да обложат богатите и прелеят пари от банките към икономиката, експертите обаче отбелязват редица недостатъци на готвения налог.

Въпреки критиките, Дянков е непреклонен - данък ще има, отсече сутринта той.

Справедлив ли е данъкът, има ли опции да бъде прецезиран, ще има ли вратички за заобикаляне?

Данъкът върху лихвите е несправедлив, категоричен е икономистът Георги Ангелов.

България е много бедна страна и имаме нужда да натрупваме финансов ресурс, коментира той в сутрешния блок на Би Ти Ви.

По думите му основната част от депозитите са на хората от средната класа.

Вариантът данъкът да се въведе за суми над определен таван и така да не бъдат ощетена средната класа, икономистът определи като безсмислена, тъй като вложителят лесно може да разбие сумата на по-малки влогове в различни банки.

След появата на текста в закона веднага ще се появят начини за избягването му. Самите банки ще предложат необлагаеми алтернативи, които не са в обхвата на закона, смята експертът.

Ако картовите сметки не се облагат с данък, това ще бъде един от начините за избягването на налога, посочи Ангелов.

Другият начин го знаят всички - изтегляне на парите и кътането им в буркани и под дюшека.

 

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента, също призна, че във всеки един данъчен текст има вратички, които „тарикатите” се опитват да намерят. Тя също очаква такива опити да има и след въвеждането на новия лихвен данък.

Това, което се предвижда като приход на правителството от 10% облагане лихвите на спестяванията, е равно на разхода на правителството за един ден, коментира налога в ефира на Радио Фокус икономическият анализатор Красен Станчев.

По думите му правителството харчи за един ден тази година 80 млн. лева. Предполагаемият приход от данъка върху лихвите е около 140 млн. лв., но 60 млн. лв. от тях ще бъдат насочени към проверка на изрядността на данъкоплатците, така че всичко това няма някакъв съществен принос към бюджета, е мнението на анализатора.

Станчев смята, че вероятно ще се обсъжда дали да има изключения на облагането на лихвите по дебитни карти, където хората си получават заплатите. Вероятно както и при другите данъци, трябва да има някаква част, която не се включва в облагаемата основа, смята той.

В ефира на Би Ти Ви Менда Стоянова обаче уточни, че данъкът върху лихвите по депозитите няма да се важи за парите в дебитните карти на хората.

Когато някой иска да се развие потреблението, трябва да остави относително ниско равнище на данъците и хората сами да решават как да разполагат с тях, допълни Красен Станчев.

Не всичко, което се прилага в Европа е рационално, смята икономистът. Според него наличието на този данък в ЕС не е пречка за вписването на България в европейските банкови правила.

По-умни алтернативи

Експертите са категорични, че правителството трябва да насочи своите усилия към подобряване ефективността на електронните плащания, както и "изсветляване" на доходите.

30% от българите живеят в сивата икономика - не плащат осигуровки, данъци. Ако тези доходи се обложат, приходите в бюджета ще са много повече от тези от лихвения данък, смята икономистът Георги Ангелов.

Въпреки твърдостта на Дянков по отношение на идеята, ГЕРБ неведнъж е показала гъвкавост при подобни ситуации и може да промени намерението си, особено на фона на задаващите се протести.

Четете още: България
Прочетено: 666 пъти Източник на статията: М. Дачева, actualno.com | 15.10.2012г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!


Коментари

Биcтpa Moщeвa e ocъдeнa зa измaми, нo тoвa нe я cпиpa дa пpoдължaвa дa ce oпитвa дa мaнипyлиpa xopaтa.


Новата фирма фантом е Престиж. Бистра се обажда на стави клиенти с предложения за крипто.


Мога да потвърдя вашето мнение за Бистра Мощева. По-добре не се занимавайте с нея, ще ви забърка само в неприятности.


Нека всеки, който полуучи такова обаждане от г-жа Мощева, да сигнализира на 112 или в Икономическа полиция.


Тя ще ви потърси от скрит номер и ще иска да инвестирате голяма сума пари. Не го правете,защото колкото и да ви убеждава няма да си ги върнете от Престиж Клуб.


Не давайте пари на Бистра, няма да си ги върнете от Престиж Клуб....


Чувал съм за тази измамна жена, която се опитва по всякакъв начин да вземе парите на хората и да се възползва от техните надежди.


Да, съгласен съм с теб Марин. Познавам г-жа Бистра Мощева от известно време и съм на същото мнение. От тази жена трябва да се пазите.


Аз също мога да потвърдя за измамите, които са извършени от лицето Бистра Мощева. Жените сме спобни на много, но тя наистина е прекалила с измните й сделки и опити да излъже всеки, който види ...


Aз личнo бяx измaмeнa oт въпpocнaтa жeнa. Oбeщaвaшe и мe yбeждaвaшe,чe нямa ĸaĸ дa дa изгyбя cpeдcтвaтa, ĸoитo инвecтиpax в нeйнaтa фиpмa, нo yви тя фaлиpa. A Биcтpa ce пoĸpи и изĸлючи вcичĸитe cи cлyжeбни тeлeфoни


Добави коментар