Text: -A A +A

Средната месечна заплата в Националния осигурителен институт е малко над 820 лева

Фото: stock.xchng

Близо 7 млн. лева допълнителни възнаграждения са получили чиновниците в НОИ за цялата 2012-та година, показа справка на Дарик, получена по Закона за достъп до обществената информация. От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране отказаха достъп до информация за допълнителните възнаграждения на членовете на комисията и служителите в администрацията й, тъй като това е лична информация и не се отнасяла пряко до обществения интерес към работата на комисията.

Средната месечна заплата в Националния осигурителен институт е малко над 820 лева, уточниха за Дарик от пресцентъра на институцията след получената справка.

Парите са разделени на близо 4000 служители, като ръководителите на ведомството не са получавали бонуси. Средният размер на допълнителните стимули е по 144 лева месечно, а общият размер на средствата възлиза на повече от 6,95 млн. лева. От НОИ уточняват, че парите са в рамките на бюджета на институцията, а допълнителните възнаграждения за добре свършена работа не са се увеличавали от 2009 г. Въпреки че по закон имат право да си раздадат бонуси до 30 процента от разходите за заплати, те са дали 17,6 на сто отгоре.

Допълнителните възнаграждения в Комисията за финансов надзор са в размер на 470 000 лева, като наградените служители са получили по около 179 лева месечно. Ръководството на комисията не е сред получилите бонуси.

Доста по-голяма е сумата, разпределена в Министерството на външните работи. Допълнителните средства за постигнати резултати са 823 500 лева, като министърът и заместниците му не са сред наградените.

В социалното министерство в началото на миналата година са получени 203 000 лева, които обаче са за резултати, постигнати през 2011 г. След промените в закона бонуси не са получавани. Зам.-министрите и главният секретар са получили 11 700 лева, но те са дарени.

В МВР пък не са раздавани никакви бонуси – нито на редовите служители, нито на ръководството на министерството.

От всичките институции данните са на база справка по Закона за достъп до обществената информация. В тях се съобщава, че в края на миналата година 13-та заплата или бонуси не са раздадени никъде в посочените институции. Не е ясно дали е така в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, тъй като данните бяха отказани.

Прочетено: 630 пъти Източник на статията: lev.bg | 23.01.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!