Text: -A A +A
Четете още: България

Чрез антикризисния план държавата прави всичко възможно да подпомогне българския бизнес, освен да гарантира финансовата стабилност, заяви министър-председателят Сергей Станишев при посещението си в

[АРХИВ]

Чрез антикризисния план държавата прави всичко възможно да подпомогне българския бизнес, освен да гарантира финансовата стабилност, заяви министър-председателят Сергей Станишев при посещението си в Хасково днес.

Изключително важно е да гарантираме стабилността на валутния борд, на фиксирания курс, защото това е начинът да защитим и бизнеса, и доходите на хората, добави премиерът.Той посочи, че от началото на световната финансова криза се старае постоянно да се среща с управители на български фирми и с хората, които работят в тях, за да се запознае с въздействието й и да се обсъдят възможностите на държавата да подпомогне българската икономика.

Той добави, че при срещите си с мениджърите на различни предприятия те са изразили мнение, че основното нещо, което държавата трябва да гарантира, е финансовата стабилност на страната, на публичните финанси и на банковата система.

Подкрепяме пазара на труда, добави премиерът и посочи за пример възможностите на оперативната програма “Човешки ресурси” за обучение и преквалификация на кадрите. Това спестява пари на предприятията в тази трудна ситуация и гарантира заетостта на тези хора, отбеляза Станишев.

Той добави, че правителството обсъжда и подготвя допълнителни мерки за използване на средства от Европейския социален фонд, за да се гарантира в по-висока степен заетостта и квалификацията на работещите по по-гъвкав начин. Имаме и подкрепата на Европейската комисия за това, отбеляза Сергей Станишев.

Обсъждаме възможностите за увеличаване на минималната работна заплата, каза още той. И уточни, че след съкращаване на разходите по решение на правителството, ще бъдат спестени около 500 милиона лева. Според него трябва да се прецени какви ще бъдат ефектът и въздействието от тази мярка. Въпросът е да се премери кога ще бъде първата стъпка, затова ще трябват ясни разчети, каза Станишев.

Премиерът отбеляза, че и в Европейския съюз общият стремеж на всички държави е да се ограничават разходи, които не са толкова важни в този момент, за да се осъществи социално подпомагане и да има солидарност с хората с най-ниски доходи.

Станишев поясни, че става дума не само за тези, които са безработни, не само за възрастните хора и хората с увреждания, но и за хората, които работят за минимални трудови възнаграждения. По-късно премиерът се срещна при закрити врата с представители на бизнеса от региона. Информацията е на БНР.

Четете още: България
Прочетено: 403 пъти Източник на статията: actualno.com | 22.06.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!