Text: -A A +A
Четете още: България

Окончателната схема за изплащане на болничните ще бъде одобрена днес от съвета за тристранно сътрудничество с участието на премиера Бойко Борисов.

[АРХИВ]

Окончателната схема за изплащане на болничните ще бъде одобрена днес от съвета за тристранно сътрудничество с участието на премиера Бойко Борисов. Преди дни социалните партньори се споразумяха да няма неплатен ден, а днес трябва да договорят какъв процент от дневното възнаграждение ще плаща работодателят на работника за всеки от първите три дни болнични.

Правителството настоява за изплащане на 70 процента от възнаграждението, бизнесът настоява този процент да бъде 50, а синдикатите отхвърлят и двата варианта и настояват работодателите да поемат трите дни по схемата, изплащана досега от НОИ.

По всяка вероятност ще се приеме средният вариант от 60 процента, коментираха пред Дарик Божидар Данев от Българската стопанска камара и Николай Ненков от КНСБ.

„Вече сме казали, че ако направим сбора по отделните варианти, разходите на работодателя са едни и същи, работникът е ощетен еднакво. Да не се заблуждава някой, че като работникът няма нулев ден, това е добра мярка, тъй като ако процентите са ниски, както 50-50-50, ефектът е същият”, коментира Ненков.

Тристранният съвет ще разгледа и предложеното на КТ „Подкрепа” въвеждане на системата за използване на персонален ден. Тази система дава определен брой свободни дни, които могат да се използват от работещите за вършене на лични ангажименти.

Персоналните дни се заплащат, като в САЩ работникът получава 100 процента от дневното си възнаграждение и може да използва дните поотделно или наведнъж.

Четете още: България
Прочетено: 736 пъти Източник на статията: standartnews.com | 03.05.2010г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!