Text: -A A +A
Четете още: България

Ако продължи практиката да се точат средства от фонд „Общо заболяване и майчинство” с фалшиви болнични, осигурителната вноска в тази й част ще трябва от 3.5% да се вдигне с поне процент, за да се п

[АРХИВ]

Ако продължи практиката да се точат средства от фонд „Общо заболяване и майчинство” с фалшиви болнични, осигурителната вноска в тази й част ще трябва от 3.5% да се вдигне с поне процент, за да се покрие разликата. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по Дарик радио.

Анализ на издадените болнични листове за първото тримесечие е показал, че на годишна база са изплатени със 17 млн. лв. повече обезщетения. Според министъра фалшивите болнични листове са 30%. Често работодателите сами карат работници да пускат болнични, за да си спестят пари за работна заплата. За да прекрати тази практика, правителството предвижда да въведе публичен регистър на издадените болнични листове, да се засилят контролните механизми.

Това се цели и с предложението НОИ да изплаща обезщетение за общо заболяване след третия ден, а за първите три дни работодатели и синдикати да се споразумеят за най-приемливия вариант, преди окончателното решение на правителството в сряда, 5 май.

Няма данни колко са натрупаните неползвани отпуски в страната, каза министърът. Всяко ведомство има данни, но в частния сектор не навсякъде се води такава статистика.

Според Тотю Младенов за последните 2 месеца има стабилизиране на пазара на труда и първи път от година и половина има здържане нивото на безработица. Той допълни, че очаква тенденцията да се запази през следващите 4 месеца с активния летен сезон.

Четете още: България
Прочетено: 1,127 пъти Източник на статията: pari.bg | 01.05.2010г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!