Text: -A A +A

Реалната безработица в България е над 17-18% от активното население, това са изключително високи нива

Фото: morguefile

Реалната безработица в България е над 17-18% от активното население, това са изключително високи нива, зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков.

Пред БГНЕС икономистът коментира, че безработицата е била частично намалена между  2004-2008 г. заради инвестиционния кредитен бум в строителството и в някои други отрасли.

„Но с приключването на този инвестиционен балон нашата икономика и заетостта се върна на предишните си нива", посочи Барнков.

По неговуте думи, това било знак, че има структурни проблеми, които не са предизвикани от икономическата криза, а са проблеми на икономическата структура, на регулациите, както и на законодателството, което регулира бизнеса.

Според зам.-председателя на БСК, моментът е важен от гледна точка на дългата перспектива, включваща необходимостта от приемането на един добре фокусиран документ – Национална програма за развитие на България до 2020 г., както и новата бюджетна рамка 2014 – 2020 г. на ЕС.

Бранков смята, че създаването на Национална програма за развитие е необходим национален консенсус между политическите партии, в това число и тези, които ще влязат тепърва в НС, експертен консенсус и консенсус между заинтересованите страни - синдикати, работодател и други.

„Точно по тази причина една по-продължителна правителствена криза след изборите няма да бъде добро стечение на обстоятелствата", добави той.

Прочетено: 512 пъти Източник на статията: novinite.bg | 04.01.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!