Text: -A A +A
Четете още: България

Социалното министерство развърза кесията за безработните. Ведомството на Тотю Младенов предлага до 10 хиляди лева за старт на собствен бизнес.

[АРХИВ]

Социалното министерство развърза кесията за безработните. Ведомството на Тотю Младенов предлага до 10 хиляди лева за старт на собствен бизнес.

Програмата е за безработни, които са регистрирани в бюрата по труда. С мярката държавата дава шанс на стотици изгубили работата си заради кризата да сложат ново начало и да си осигурят препитание.

“Преди да се предостави сумата, кандидатите трябва да минат през два етапа, и едва около година по-късно може да очакват парите”, поясни зам.-социалният министър Красимир Попов. Кандидат-бизнесмените първо ще трябва да преминат обучение към бюрата по труда.

Курсовете ще са насочени основно към преприемачески умения и мениджмънт. “По време на обучението си безработните ще преминават и курсове по бизнес администрация и предприемачество”, каза и шефката на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова.

Очаква се от януари да започне процедурата по избор на обучаващи институции. Според Стелиянова от Агенцията по заетостта ще организират и подбор на консултантски фирми, които да помогнат на обучаваните от първите месеци на дейността им.

Въпреки че около 50 000 души се очаква да преминат курсовете, едва около 10 000 от тях ще бъдат избрани за финансирането. Лекциите ще са различни за всеки и според образованието на кандидатите до момента. “Изискването е кандидатстващите да бъдат със завършен седми клас”, уточни още Стелиянова.

Уроците ще включват управление на фирма, счетоводни курсове и дори придобиване на лидерски умения. След етапа на обучение кандидатите за финансов капитал ще трябва да регистрират фирма. За това са длъжни да съдействат и служителите от бюрата по труда. Те ще помагат на бъдещите бизнесмени с правни съвети.

Макар сумата да изглежда малка за стартирането на собствен бизнес, основната идея е паричната подкрепа от държавата да намали риска пред търговските банки, които да отпуснат кредит въз основата на направения бизнес план, поясниха още от ведомството на Тотю Младенов.

Първоначално от АЗ ще поемат плащанията и осигуровките в новосъздадените фирми, а бизнесмените ще трябва да наемат поне един безработен във фирмата си. В периода до 2013 г. за насърчаване на малките и средните предприемачи държавата ще осигури общо 70 милиона лева, които да осигурят препитание на 30 хиляди души, допълниха още от там.

Новите бизнесмени ще могат да кандидатстват и за кредит от банка. В момента от АЗ проучват условията на банките за отпускане на бизнес кредити.

От Нова година спасяват 250 000 от улицата

Нова работа за 250 000 души планира държавата. Кабинетът ще спаси догодина от улицата повече от половината от безработните. Това прогнозира пред “Стандарт” зам. социалният министър Красимир Попов. В това число обаче влизат не само останалите без препитание, на които ще бъде помогнато, но и работещите, които ще минават през различни професионални и езикови курсове, за да запазят позицията си.

Средствата за това ще дойдат както от оперативните програми на Европейския съюз, така и от Националния план по заетостта, поясни Попов. Очаква се планът да бъде приет на последното за тази година заседание на кабинета на 30 декември.

Първите месеци на новата 2010 г. ще са особено тежки за трудовия пазар, каза още Попов. Според прогнозите средната годишна безработица за следващата година ще достигне 11,4 на сто. Най-песимистичните очаквания са догодина броят на хората без препитание да достигне 420 хиляди души, т.е. с 80 хиляди повече, отколкото в края на 2009 г.

“Макар тази година средствата от бюджета за активна политика да са намалени на 65 милиона лева заради кризата, обхващането на хората без препитание няма да е по-малко, а напротив”, гарантира Красимир Попов. По думите му разликата щяла да бъде наваксана с парите от Брюксел.

И след Нова година един от приоритетите ни ще са безработните младежи до 29-годишна възраст, поясни зам. социалният шеф. На прясно дипломиралите се висшисти ще бъде осигуряван стаж в различни държавни ведомства, областни и общински администрации. За старта в кариерата младите хора ще получават по 400 лв. месечно за период от 9 месеца, като ще им бъдат заплащани и осигуровките върху сумата. До 2012 г. са заделени 15 милиона лева, с които прохождащите на трудовия пазар да посещават курсове по езици и компютър.

От социалното министерство припомниха, че в бюрата по труда в страната вече са достъпни ваучерите за различни обучения за работещите. Талончетата са на обща стойност около 250 милиона лева. С тях безработните могат да повишават кавалификацията си или да придобият нов занаят. Ваучерите за всеки отделен човек са с различна стойност, като таванът е 1800 лв. Максималната сума обаче ще бъде предоставяна за придобиване на трета степен на професионална квалификация.

90 милиона лева пък са заделени за продължването на програмата за намалено работно време. На практика “полубезработните” ще получават малко над 350 лв., докато предприятието им стъпи на крака и започне да изплаща целите суми. Държавната субдисия обаче ще се получава само ако в свободните от работа часове работниците посещават курсове, припомниха от ведомството на Тотю Младенов. За сметка на това от министерството ще поемат разходите на служителите за транспорт от и до центъра за обучение.

Най-голям интерес засега има към курсовете по английски език, казаха от министерството на Тотю Младенов. Масовата част от хората, които са пожелали да се учат на занаят, се ориентират към сферата на туризма. Те се записват на курсове по готварство, сладкарство, сервитьорство и т.н. П

ричината е, че въпреки кризата именно от този бранш идват 14 на сто от БВП на страната. Освен това в туризма откриването на нови работни места е много динамичен процес, уточниха от социалното министерство. С голям успех доскоро са се ползвали и обученията за заварчици заради постоянния недостиг на такава работна ръка у нас. След като бумът на строителството утихна заради кризата обаче, и тази професия стана неатрактивна, поясниха от екипа на Тотю Младенов.

От ведомството много разчитат и на общините, които се очаква да посочат от какви специалисти се нуждаят и от какви – не. За да насърчат производството на нужните им работници, 80 кметства у нас ще получат 3 милиона лева субсидия.

Бачкаш 15 дни, ако искаш помощи

Поне по половин месец ще трябва да работят всички, които искат да получават социални помощи. Това предлага социалното ведомство. Досега безработните бяха задължени да се трудят само по една седмица, за да получат левчетата си от държавата. Новата стъпка вече се обсъжда с градоначалниците, които категорично я подкрепят. Кметовете ще решават и с какви задачи ще товарят хората без работа.

За сметка на това социално слабите вече ще могат да разчитат на помощи от държавата доживотно, вместо в срок до една година, както досега. От социалното министерство обаче обещаха строги мерки за контрол, за да няма “безработни с мерцедеси”.

Сменяме професия срещу петдесетачка

Избор на професия за 50 лв. Такава е стойността на услугата за професионално ориентиране, която вече ще се предлага от бюрата по труда чрез лицензирани за това центрове, научи “Стандарт”. Помощта от експертите ще е напълно безплатна за регистрираните лица, поясниха от Агенцията по заетостта.

Чрез консултацията на безработните може да бъде препоръчана област, в която да се трудят, а на заетите – дали да сменят работата си и към какво да се насочат.

В бюрата се организират дори и ограмотителни курсове за тези, които са пропуснали да се обучат на писмо и четмо.

Четете още: България
Прочетено: 824 пъти Източник на статията: standartnews.bg | 28.12.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!


Коментари

ot kade moje da se polu4i pove4e informaciq po tozi proekt


Добави коментар