Text: -A A +A

Сред най-сериозни проблеми пред младите хора в България е работата без трудов договор, както и осигуряването на база на минимални стандарти на заплащане, а не на реалния размер на заплатата.

Фото: morguefile

Това сочат резултатите от анкетата Share with us, която "Младежки форум 21 век" и КНСБ стартираха в началото на август.

В изследването са взели участие 3000 души до 35-годишна възраст. Високата безработица продължава да е проблем номер едно за младите хора у нас. 50 на сто от анкетираните посочват, че са били жертва на нарушаване на трудови, социални и синдикални права от страна на работодателя.

Анкетата има за цел да събере специфична информация относно основните проблеми и предизвикателства, които стоят пред младите хора в България, както и да изясни до каква степен младежите познават трудовите си и социални права.

Сред основните проблеми на първо място хората посочват високата младежка безработица.

„39% от анкетираните споделят, че познават частично своите права, като преобладаващата част от тях е във възрастовата група 18-24 г. 14,2% от анкетираните не познават въобще своите трудови и социални права, като тук възрастовата граница е до 24 г.", обясни председателят на Сдружение "Младежки форум 21 век" Даниела Алексиева.

Веднага след високите нива на безработица, младежите посочват трудното намиране на първо работно място поради разминаването между образование и нужди на трудовия пазар, както и поради изискванията за опит и стаж от кандидатите за съответната длъжност.

Ниското заплащане и ниското качество на образованието у нас са посочени на трето място сред проблемите за младите хора.

/Дарик радио

Прочетено: 650 пъти Източник на статията: dnesplus.bg | 26.11.2012г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!