Text: -A A +A
Четете още: България

От 1-ви януари 2011-та година българите, които останат без работа, ще имат право да получават обезщетение безсрочно.

[АРХИВ]

От 1-ви януари 2011-та година българите, които останат без работа, ще имат право да получават обезщетение безсрочно. Това предвиждат промени в Закона за социалното подпомагане, гласувани на днешното заседание на правителството. С промяна в същия закон от следващата година се въвежда целева социална помощ за хората с трайни увреждания, която ще замества досега отпусканата интеграционна добавка.

Досега безработните у нас получаваха социални помощи за срок от 12 месеца. Превръщането им в безсрочни се налага заради колективна жалба на Европейския център за правата на ромите срещу България относно дискриминация, обясни заместник-министърът на труда Валентина Симеонова и уточни, че помощта няма да бъде безвъзмездна.

„Ние ще направим всичко възможно тези хора да бъдат включени първо в курсове за ограмотяване за тази част от трайно безработните, за които знаем, че поради това, че са слабо грамотни са неконкурентноспособни. Останалите групи хора ще бъдат ориентирани към курсове за квалификация, тоест те ще получават парична помощ, но ще бъдат включени в курсове за квалификация”, каза Симеонова.

Ако безработните откажат да посещават курс, те ще бъдат лишени от месечната помощ за срок от 2 години. Според променения закон хората с трайни увреждания ще получават целева помощ според степента на увреждане, но само ако месечният доход на член от семейството не надвишава 350 лева. Очаква се по този критерий да отпаднат около 20 процента от хората, получавали тази добавка.

Четете още: България
Прочетено: 508 пъти Източник на статията: dariknews.bg | 10.12.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!