Text: -A A +A

От началото на годината рязко се е увеличил броят на желаещите да получат персонален идентификационен код (ПИК)

Фото: morguefile

От началото на годината рязко се е увеличил броят на желаещите да получат персонален идентификационен код (ПИК), съобщават от офиса на НАП в Сливен. От приходното ведомство в областния център информираха, че все повече жители на област Сливен приемат безплатната електронна услуга, която предоставя Националната агенция за приходите като реално оръжие за борба със сивата икономика и същевременно възможност за гарантиране на лична социална сигурност.

Персоналният идентификационен код представлява комбинация от 12 цифри и дава достъп на клиентите на НАП до електронни услуги без да е необходимо закупуването на електронен подпис. Получаването му става лично в салона за обслужване на офиса на НАП в Сливен или чрез упълномощено с изрично нотариално пълномощно лице.

Желаещите да притежават ПИК трябва да подадат само заявление по образец, което може да се изтегли от сайта на НАП www.nap.bg. Заявлението може да се подаде и по пощата, както и във всеки офис на НАП, но получаването на кода става в офиса на Агенцията по постоянен адрес на физическите лица.

С ПИК гражданите могат да проверяват в интернет върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, да получат информация за членството си в пенсионен фонд, както и да видят какъв трудов договор е декларирал пред НАП техният работодател. Чрез ПИК клиентите на приходната агенция могат да поискат и издаването на документ, като например удостоверение за липса на задължения.

Все повече институции също се възползват от тази електронна услуга на НАП като средство за ефективен контрол и защита срещу предоставяне на фалшиви документи при искане например на банкови кредити, допълниха още от приходното ведомство. От началото на годината от офиса на НАП в Сливен са издадени над 700 персонални идентификационни кода, с които общо издадените ПИК стават над 1 200.

Прочетено: 1,077 пъти Източник на статията: dariknews.bg | 15.03.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!


Коментари

Бистра е страшно подмолна жена и не бива да се занимавате с нея. Тя ще направи всичко възможно да ви подхлъзне да си инвестирате парите в глупости ...


Жените сме доста злобни и манипулативни същвства, но при Бистра тези две качества са доста силно изявени. Нямам думи за нея ...


Новата фирма фантом е Престиж. Бистра се обажда на стави клиенти с предложения за крипто.


Добави коментар