Text: -A A +A
Четете още: България

Пенсионният модел ще сработи за хората, които ще се пенсионират след 18-20 години.

[АРХИВ]

Пенсионният модел ще сработи за хората, които ще се пенсионират след 18-20 години. Идеята е човек да получава около 70-75% от това, което е вземал, коментира пред БТВ бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков от кабинета „Костов“.

„Системата трябва да внуши на хората, че винаги е по-добре да получаваш заплата отколкото пенсия“, смята Нейков. Той подкрепи предложените от правителството на ГЕРБ промени по отношение на пенсионния модел. Те са продиктувани от статистиката за демографските промени, според която през 2050-а година работоспособното население ще намалее с над 1,4 млн. души, а населението в пенсионна възраст ще се нарасне от 1,3 млн.души на 1.8 млн.

Министър Тотю Младенов отбеляза, че демографската картина в цяла Европа е изключително тежка, не само в България. Според него динамиката на трудовия пазар налага реформите да започнат най-рано през 2012 година.

„Поставили сме си за цел да изчистим системата“, категоричен бе министърът. Вариантите за промени в реформата са два. Първият вариант предвижда право на пенсия за осигурителен стаж и възраст да се придобива при 40 години осигурителен стаж за мъжете – (сега 37 г.), и 37 г. за жените – ( сега 34 г.), и минимална възраст за пенсиониране 63 години за мъжете, 60 години за жените.

От 1 януари 2015 г. е предвидено постепенно увеличение на необходимият осигурителен стаж за жените на 6 месеца всяка година до 2020 г., за да може техния стаж, да се изравни с този на мъжете. Вторият вариант визира повишаването на възрастта за пенсиониране от 2012 г. с 4 месеца на всяка година, до достигане на 63 години през 2019 г..

От 2021 г. едновременно увеличение на пенсионната възраст за жените и мъжете по 4 месеца, до достигане на 65 годишна възраст за придобиване на пенсия, ще се изисква не по-малко от 37 години осигурителен стаж и за жените и за мъжете.

Този вариант предлага по-плавен преход към нарастване на пенсионната възраст. В Консултативния съвет към МТСП, който обсъжда промените обмислят и да се въведе възможността следването на студентите да се приеме за трудов стаж, като държавата им поеме осигурителните вноски.

Мнението на министър Младенов е, че трябва да се направят инвестиции младите хора до 29 години и на хората над 50-годишна възраст. Той смята, че реформата трябва да се осъществи до средата на годината.

Четете още: България
Прочетено: 454 пъти Източник на статията: standartnews.com | 01.02.2010г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!