Text: -A A +A
Четете още: България

Масовите съкращения заради финансовата криза ще засегнат предимно мъжете.

[АРХИВ]

Масовите съкращения заради финансовата криза ще засегнат предимно мъжете. Това се дължи на по-високите им заплати, сравнени с ниското месечно възнаграждение при жените, сочат данните на проект “Изграждане на ефективен капацитет за прилагане на джендър мейнстрийминг подход”, изготвен съвместно между социалното министерство и фондация “Джендърпроект”, обявени вчера. В рамките на проекта са издадени три издания за равнопоставеността на половете в България.

Според експертите, до момента повечето съкратени са жени. Но тенденцията, която се очаква, е работодателите да редуцират все повече мъже. Работата им ще се разпределя между дамите, като заплатите им ще си остават непроменени, обясни Станимира Хаджимикова от фондация “Джендърпроект”, цитирана от в. “Монитор”.

Причината предимно жени да запазват работното си място е, че българката би направила всякакъв компромис с образованието си, семейството си и свободното си време само за да получава заплата, каза Лили Абаджиева, началник на сектор “Равнопоставеност на половете” към дирекцията “Демографска политика и равни възможности” към МТСП.

В обществото се наблюдава изцяло феминизиране на някои сектори, отбеляза Абаджиева. Администрацията, образованието, медицината и работата като изпълнителни кадри са сред секторите, окупирани от жени. По думите й, 76 на сто от администрацията е изцяло от представителки на нежния пол, а същевременно едва 31% от тях заемат ръководни постове.

Пред жените, решили да се издигнат в някоя мъжка професия на по-високо ниво, се появява “стъклен таван” заради националните стереотипи, докато при мъжете явлението се характеризира като “стъклен асансьор”. Снимка: sxc.hu
Според Абаджиева, секторите, които се представят като “изцяло женски”, са нископлатени и безимиджови. Въпреки че една жена често изпълнява мъжки професии, броят на господата, превъплатили се в женски професии, е малък, обясни експертката от социалното министерство.

“Наблюдават се два много интересни феномена. Пред жените, решили да се издигнат в някоя мъжка професия на по-високо ниво, се появява “стъклен таван”. Така на пръв поглед няма конкретни причини тя да не успее в начинанието си, но националните стереотипи са пречка. При мъжете явлението е точно обратното – “стъклен асансьор”. Когато мъж е в изцяло женска професия – като учител например, той много бързо се издига в йерархията и постига завидни успехи”, обясни Абаджиева.

България е на 50-о място в света по брой депутати жени, отчете Станимира Хаджимикова. По думите й сега от 17 души евродепутати 9 са жени, което представлява близо 50%. Тя посочи още, че 33-34% се очертава да бъдат жените депутати в Европейския парламент, което е с 3 или 4% повече от миналата година. Сам по себе си този ръст е малък и незначителен, обясни Хаджимитова.

Четете още: България
Прочетено: 428 пъти Източник на статията: expert.bg | 18.06.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!