Text: -A A +A
Четете още: България

Българските жени ще взимат с 20% по-ниски пенсии от мъжете след 20 години. Самата пенсионна система равнопоставя мъжете и жените, но неравенството идва индиректно.

[АРХИВ]

Българските жени ще взимат с 20% по-ниски пенсии от мъжете след 20 години. Самата пенсионна система равнопоставя мъжете и жените, но неравенството идва индиректно. Жената получава по-ниски трудови възнаграждения, прекъсва работа по-често и има по-малко време за внасяне на средства във пенсионния фонд.

Това каза Пламенка Маркова- национален координатор на МОТ в България при представянето на резултатите от ново проучване на реформата на пенсионната система и въздействието й върху жените в България. Изследването беше проведено от Националния статистически институт (НСИ) със съдействието на Центъра за изследвания и политики за жените (ЦИПЖ) и Международната организация на труда.

По статистически данни у нас месечно 56 000 жени използват болнични, за да се грижат за децата си. 2000 от тях са възрастни жени (баби), а мъжете, използващи отпуск за грижа за децата си, са едва 620, като 180 от тях са възрастни мъже (дядовци). Сега всяка жена, която е майка, получава право на отпуск, за да отглежда детето си през първите девет месеца и при решение да се върне по-рано на работа, тя получава компенсация за останалото време.

Организаторите отбелязаха, че неравенството тук е обърнато – мъжете нямат право на деветмесечен отпуск, по време на който да се грижат за децата си, нито да получават компенсация. Само жените могат да ползват отпуск за отглеждане на деца, което предопределя тяхната изостаналост на пазара на труда. Жените получават по-ниски пенсии за разлика от мъжете. Това се дължи на факта, че те получават по-ниско трудово възнаграждение, прекъсват работа, за да се грижат за децата си или по-възрастни членове на семейството. Откъсването им от пазара на труда води до загуба на умения, опит и от там намалява възможностите да бъдат реални конкуренти в трудовата сфера.

Промяната в закона ще позволи на мъжете да се грижат за децата си и това ще допринесе до кариерното развитие на жената. Не е известно какъв вид таблици – биометрични или тези, които вземат различната продължителност на живота при мъжете и жените – се използват в първия и втория стълб на пенсионното осигуряване. И двата вида таблици ще ощетят жените, които статистически живеят по-дълго, а пък имат по-малко време за внасяне на пари в своите партиди. Сумата, която имат в партидите си, ще трябва да се разделя на по-дълго време, което означава по-ниски пенсии.

Четете още: България
Прочетено: 396 пъти Източник на статията: insurance.bg | 17.05.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!