Text: -A A +A
Четете още: България

Туристите във В. Търново ще могат да усетят от близо емоцията на живота зад решетките, като най-любопитните ще имат възможност да облекат затворнически дрехи и да бъдат оковавани във вериги.

[АРХИВ]

Туристите във В. Търново ще могат да усетят от близо емоцията на живота зад решетките, като най-любопитните ще имат възможност да облекат затворнически дрехи и да бъдат оковавани във вериги. Гостите на града ще усетят неудобството на твърдия нар и усещането да прекараш известно време затворен в карцер. Новата атракция предлагат в единствения у нас затвор музей.

Посетителите на музейния обект ще могат да се възползват напълно безплатно от услугата “Нощ на мъченията в затвора” и то само в петък от 21 до 24 часа. Снимките в затворническо облекло също ще са напълно безплатни.

Ученици от Хуманитарна гимназия и Професионална гимназия по строителство, облечени в костюми от епохата, ще посрещат гостите и ще ги развеждат по различните забележителности в музея. По този начин Регионалният исторически музей във Велико Търново ще се присъедини към европейската инициатива “Нощ в музея”. Тя е в рамките на международната седмица на музеите, която започва на 18 май.

Сградата е построена специално за затвор и функционира от 1854 г. до 1954 г. Задържаните са били настанявани там за по няколко дни, докато бъдат разпределени на друго място.

В търновския затвор три дена е лежал и Васил Левски, преди да бъде отведен в София. Единственият, който успял да избяга от търновския зандан, е Филип Тотю. Той лежал там два пъти ­ за клевета и убийство на турчин. Сред нечовешките мъчения, които прилагали в килиите били бой с волски жили, нахлузване на негасена вар и пепел върху главата на изтезавания, обгаряне с нажежени шишове, извиване на костите с клещи и др.

Четете още: България
Прочетено: 371 пъти Източник на статията: bgfactor.org | 16.05.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!