Text: -A A +A
Четете още: България

След 31 октомври т. г. новоиздаваните международни паспорти ще съдържат биометрични данни и така ще отговарят на европейските изисквания.

[АРХИВ]

След 31 октомври т. г. новоиздаваните международни паспорти ще съдържат биометрични данни и така ще отговарят на европейските изисквания. Правителството одобри днес промени в правилника за издаването на български документи за самоличност, които са резултат от измененията в Закона за българските документи за самоличност, влезли в сила от 1 януари т. г.

От 31 октомври заявленията за издаване на нови документи за самоличност няма да се заплащат. Това се прави с цел подобряване на административното обслужване на гражданите. До тогава ще бъде въведена новата технология за издаване на паспортите с вграден електронен носител на информация, в който са записани биометрични данни и ще стане ясно какъв ще е срокът на експресната и бързата услуга за издаването им.

От 31 октомври т. г. отпада и изискването гражданите да представят необходимата за документите снимка, тъй като ще бъдат заснемани в пунктовете за приемане на заявления.

С промените в Правилника се регламентира по-ясно редът, по който ще се приемат заявления за издаване на паспорти и заместващи ги документи, с оглед решаване на проблемите с трафика на хора и най-вече на деца. Регламентира се още редът за издаване от дипломатическите и консулските представителства на страната на временен паспорт на граждани, както и издаването на временни документи за пътуване на граждани от страни-членки на ЕС. Посочено е как ще става предоставянето на данни от информационните фондове за издаването на български документи за самоличност и ползването им, а също и редът за подаване и приемане на заявления от деца и лица, които са незрящи, с физически недъзи или неграмотни.

Предвидени са три вида срокове за влизане в сила на разпоредбите на постановлението, обусловени от нужното технологично време за издаването на новите документи за самоличност.

Четете още: България
Прочетено: 377 пъти Източник на статията: insurance.bg | 04.05.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!