Text: -A A +A
Четете още: България

София предлага най-скъпият труд за средни позиции. В Пловдив и Стара Загора заплатите са с около 15% по-ниски.

[АРХИВ]

Проучването е за цената на труда (данни за първото тримесечие на 2007 г.). София предлага най-скъпият труд за средни позиции. В Пловдив и Стара Загора заплатите са с около 15% по-ниски.

“Средните позиции” са такива, при които служителите лесно могат да сменят фирмите и дори индустриите, ако имат желание да придобиват ново за тях и полезно за работодателя знание.

Типичният служител на средна позиция ще владее базово английски, ще е на възраст между 25 и 45 години, ще може да се адаптира бързо в нова среда и да придобива нови за него функции.

Заедно с различията в заплатите следим и за разликите в разходите за живот между градовете в България. Индексът “цена на живота” потвърждава резултатите от предходните издания на доклада – в София животът е най-скъп, непосредствено следван от Варна. Един лев купува около 26% повече услуги в Плевен (в сравнение със столицата), където животът остава най-евтин сред основните градове в България.

Biggest Cities Review е доклад от серията изследователски продукти на Industry Watch (www.iwatchbulgaria.com). Това не са изследвания по поръчка на конкретен клиент, а са периодични обзори на избрана тема от икономистите на компанията. Biggest Cities Review се базира на специално събрани за изследването емпирични данни от агенцията за маркетингови и социологически проучвания Витоша Рисърч (www.vitosha-research.com).

Сравнение на разходите за живот в най-големите градове (Индекс, София = 100):

София 100.0
Варна 96.7
Бургас 93.0
Хасково 88.8
Пловдив 86.8
Стара Загора 85.7
Велико Търново 85.6
Русе 81.5
Плевен 79.5

Industry Watch е частна независима изследователска компания, базирана в София. Повечето от нейните редовни икономически изследвания са достъпни на абонаментен принцип, включително редовните тримесечни доклади Пазарът на жилища в България и Богатство и финансово посредничество в България. Коментари на икономическата политика са достъпни през онлайн услугата Industry Watch Wire на адрес www.iwatchbulgaria.com

Четете още: България
Прочетено: 436 пъти Източник на статията: actualno.com | 23.04.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!