Text: -A A +A
Четете още: България

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ширин Местан заяви, че няма право да контролира търговски дружества, каквото е “Ню Имидж“, за нарушения на правата на децата.

[АРХИВ]

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ширин Местан заяви, че няма право да контролира търговски дружества, каквото е “Ню Имидж“, за нарушения на правата на децата.

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще разпореди цялостна проверка на дейността на американската компания “Ню Имидж“. Това каза пред журналисти министър Емилия Масларова след среща с представителите на инициативен комитет за защита правата на детето.

Проверката ще установи дали компанията спазва трудовото законодателство и ще уточни заплащанията и условията на труда, които тя предлага, уточни Масларова, предаде БТА. Разкрити са пропуски в българското законодателство, свързани с правомощията на Държавната агенция за закрила на детето, които ще се опитаме да обсъдим в най-кратък срок с народните представители, каза още Масларова.

Министърът на труда и социалната политика добави, че за всяко нарушение при експлоатацията на децата ще потърси отговорност от родителите, които не са спазили изискванията на Закона за защита на детето, особено при работа над 4 часа на ден. На свой ред председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ширин Местан каза, че няма право да контролира търговски дружества, каквото е “Ню Имидж“, за нарушения на правата на децата.

Малолетни деца работят минимум по 12 часа на снимачните площадки на “Ню имидж” без да ползват помещения за почивка, храна и гардероб. Това алармира преди два дни Руслан Паскалев, собственик на агенция за статисти. Според него миналия ноември “Ню имидж” са провеждали нощни снимки с деца между 2 и 15 години. Това е очевидно нарушение на трудовото право, тъй като законът забранява на лица под 18 г. да полагат труд след 20 часа, коментира още Паскалев.

Четете още: България
Прочетено: 408 пъти Източник на статията: insurance.bg | 17.01.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!