Text: -A A +A
Четете още: България

100 000 нови работни места могат да бъдат създадени у нас до края на 2009 година

[АРХИВ]

100 000 нови работни места могат да бъдат създадени у нас до края на 2009 година, каза в Смолян министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. Това е залегнало в Националния план за действие по заетостта. Правителството ще реализира тази мярка чрез Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, уточни Масларова.

Към момента търсещи работа са малко над 8000 души, но има над 7000 свободни работни места на пазара на труда у нас, подчерта социалният министър.

2008 г. в страната е завършена с 6,31% средна безработица, а в края на януари 2009 г. тя вече е 6,5%, докато през 2001 г. без работа са били 18,8% от българското население. Броят на заетите през миналата година е надхвърлил 3,3 млн. Като голям плюс на социалното министерство Масларова посочи намаляване с 4 пъти на хората, които получават помощи и премахването на “професията” социално слаб. Вече е внесено предложение в парламента помощите за безработица на здрави и работоспособни хора да паднат от 12 на 6 месеца, подчерта социалният министър.

Приоритет на министерството през тази година ще продължи да бъде работата за подпомагане на семействата с деца. Масларова коментира, че българската майка е единствената жена в света, която получава 775 дни платен отпуск по майчинство, от които 410 след раждането на дете й се изплащат 90% от работна заплата. През 2008 г. с 3 пъти е нараснала еднократната помощ за раждане на второ дете. От тази година семейство, което има близнаци, ще получава за всеки месец до навършване на 1 година еднократна помощ по 100 лв. За майките-студентки правителството ще отпусне 12 минимални работни заплати или общо 2880 лв., без да се изискват финансов тест и осигуровки. Парите ще бъдат изплащани със задна дата от 1 януари. Семействата на деца с увреждания пък ще получават месечно 240 лв., като отделно ще се поемат разходите за рехабилитация и транспорт.

В Смолян Емилия Масларова се срещна с местното население, за да обсъдят актуалните социални проблеми и плановете на министерството за работата си през тази година. Социалният министър коментира, че Смолян е една от първите области в страната по усвояване на средства от програмите на министерството. За последните 3 години усвоените средства в Смолянско са над 6 млн. лв. Преди визитата си в областния град Масларова посети Златоград, където обсъди с местното население техните проблеми. По-късно в Мадан Масларова и кметът Атанас Иванов прерязаха лентата на Центъра за социална интеграция и рехабилитация на деца с увреждания, финансиран от фонд „Социално подпомагане” на министерството.

Четете още: България
Прочетено: 203 пъти Източник на статията: dariknews.net | 05.03.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!