Text: -A A +A
Четете още: България

Броят на работниците, които получават ваучери за храна, се очаква да се увеличи със 100 хил. и да стигне 300 хил., заявиха членовете на Асоциацията на операторите на ваучери за храна.

[АРХИВ]

Броят на работниците, които получават ваучери за храна, се очаква да се увеличи със 100 хил. и да стигне 300 хил., заявиха членовете на Асоциацията на операторите на ваучери за храна.

Сумата, която работниците могат да получат като ваучери за храна, беше увеличена от 120 млн. лв. на 180 млн. лв. със заповед на министъра на финансите Пламен Орешарски. От януари месечната сума, която работниците могат да получават като ваучери за храна, беше вдигната от 40 лв. на 60 лв. Голямото предимство на ваучерите е, че върху тяхната левова себестойност не се плащат данъци и осигуровки нито от фирмите, нито от работниците.

Общата квота, давана на операторите на ваучери за храна, непрекъснато се увеличава. От 90 млн. лв. през 2007 г. тя вече е 180 млн. лв. Квотата се разпределя между операторите на ваучери, които са 11. С увеличението на квотата се дава възможност нови предприятия да сключат договори с фирмите оператори на ваучери, обясниха от браншовата организация.

Клиенти на операторите са около 3000 малки и средни предприятия и фирми, като с увеличената квота техният брой ще достигне близо 4000, посочи Жан-Етиен Бон, член на УС на организацията. С ваучерите може да се пазарува в 4500-5000 магазина. В страните от ЕС има и ваучери за образование, транспорт, гледане на деца, каза Жан-Етиен Бон. Той представи проучване, извършено от НЦИОМ в периода 13-23 април, според което около 60% от предприятията не смятат през тази година да увеличават заплатите на служителите си, а 34% не са оптимисти, че ще могат да запазят броя на работниците си. 85% от работниците, ползващи ваучери, държат на тях и смятат, че системата на ваучерите е добра, показва проучването.

Четете още: България
Прочетено: 450 пъти Източник на статията: standartnews.com | 02.07.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!