Text: -A A +A
Четете още: България

8832 са съкратените учители в страната през 2008 г., съобщиха вчера от министерството на образованието. Те са получили обезщетения за 17 млн. лв.

[АРХИВ]

8832 са съкратените учители в страната през 2008 г., съобщиха вчера от министерството на образованието. Те са получили обезщетения за 17 млн. лв. Средствата бяха отпуснати като част от програмата за оптимизация на училищната мрежа. Общо учителите в страната са 93 000.

“Тази година се очаква по-малко преподаватели принудително да напуснат системата и затова са отделени по-малко средства за обезщетения – 15 млн. лв. Други 35 млн. лв. са предвидени за закриване на общински учебни заведения, а 1 млн. лв. – на професионални училища”, съобщи министърът на образованието Даниел Вълчев. Той припомни, че през 2008 г. за оптимизация на училищната мрежа бяха похарчени 67 млн. лв. Тогава бяха закрити 340 учебни заведения, а други 58 училища и обслужващи звена бяха преобразувани. Вълчев не очаква подобен бум и през 2009 г., тъй като мрежата до голяма степен е оптимизирана. Освен това просветните експерти смятат, че в година на избори няма да се стигне да закриване на училища.

13 215 учители са отсъствали от работа за различно време през декември. Свободните часове са били 192 196, като само за половината от тях са осигурени заместващи учители, съобщи министърът. Той предупреди, че последният месец не е представителен заради ваканцията.

Но за училищата продължава да е проблем, че липсва система за осигуряване на заместващи учители. Най-добре с това се справят в Шумен, където в 82% от свободните часове са влезли други учители, и в Хасково, където процентът на заместване е 71. Само 38% от пропуснатите часове са били наваксани в Смолян.

За осигуряване на заместници на отсъстващите учители МОН ще отпусне 4 млн. лв. В инспекторатите по образование ще се попълни банка с пенсионирани учители, студенти или специалисти с педагогическа правоспособност, които ще могат да влизат в часовете. Ако в момента няма възможност за осигуряване на преподаватели, в часовете ще влизат училищният психолог, педагогическият съветник, помощник-директорът и дори директорът, обясни Вълчев.

Той съобщи, че директори, които допускат свободни часове над средното за страната, ще търпят финансови санкции и няма да имат право да раздават бонуси към заплатите.

В момента у нас в училищата от 1 до 12 клас учат 750 000 ученици. Извинените отсъствия за декември са общо 5 млн., като средно на дете се падат по 6.26 отсъствия. Това е намаление с почти едно отсъствие спрямо предходния месец, сочат още данните на МОН. Най-много отсъствия имат учениците в Перник и Кюстендил – средно по 9 часа на ученик, докато най-редовни са в Добрич и Разград – средно по 4 часа на дете.

През 2009 г. МОН ще разпредели за национални програми 263 млн. лв., но заради задържането на 10% от субсидията в бюджета реалната сума ще бъде 236.7 млн. лв.

За първи път недържавни български училища зад граница ще кандидатстват за финансиране от министерството. Те могат да искат пари за плащане на наем, както и за хонорари на преподавателите.

С 5 млн. лв. ще се монтират около 6000 камери в училищата, които ще бъдат на входа и в общите части на сградата. Предвиждат се и подвижни камери за стаите, в които се провеждат изпити. Така преписвачите нямат шанс да изкарат по-висока оценка по нечестен път.

За безплатните закуски и чаша топло мляко са отделени 28.2 млн. лв. В програмата ще бъдат включени 240 000 деца, тоест за дете се падат по 60 ст. Министърът обясни, че ако въпреки 60-процентното увеличение парите се окажат недостатъчни, ще бъдат отпуснати допълнителни средства. 29 млн. лв. са предвидени за безплатни учебници за учениците от I до VII клас включително и в частните училища.

/ Вестник Сега

Четете още: България
Прочетено: 278 пъти Източник на статията: news24.bg | 05.02.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!