Text: -A A +A
Четете още: България

След приключването на образованието си в българските университети македонските студенти все по-рядко се завръщат в родината си.

[АРХИВ]

След приключването на образованието си в българските университети македонските студенти все по-рядко се завръщат в родината си. Там те намират много по-бързо и по-лесно работа, а в същото време и печелят повече пари. Това се казва в обширна статия на излизащия в Скопие вестник “Дневник” относно перспективите на македонските студенти в България.

Пред изданието македонски студенти разказват, че в България те имат повече възможности за развитие на кариерата си и в други европейски страни и по-специално за тези, които работят в европейски компании. “Голям брой наши студенти от София, Благоевград, Пловдив, Велико Търново и други университетски центрове на България казват, че дипломите им отварят вратите на Европа и много по-лесно намират работа, защото в България има недостиг от високо квалифицирани кадри, поради отлив на техни кадри в други европейски страни. Най-търсени са лекарите, фармацефти, специалисти от сферата на електрониката и информатиката”, пише още изданието.

“Докато следвах работех като сервитьор и получавах около 400 евро на месец. След приключването на следването ми веднага започнах работа в чужда компания за 700 евро заплата. Нямам намерение да се връщам в Македония, защото там няма да намера работа и подходяща заплата. Тук в най-скоро време ще създам и семейство. Освен това, имам възможност да замина и в друга европейска страна”, казва 25-годишен македонски студент от Велес пред вестник “Дневник”.

Македонските студенти признават, че в началото приемат и по-ниско заплащане за да получат необходимата квалификация. Освен работата повечето от тях продължават със специализации и след дипломирането си. “Миналата година се записах в Медицинския факулетет в Скопие, но следващата година ще се прехвърля в България. По този начин ще получа диплом, който ще бъде признат от европейските държави, какъвто не е случаят с македонските дипломи. В същото време ще мога да направя и специализация в чужбина”, разказва друг студент от Крива Паланка.

Според македонските младежи условията за образование в България са много по-добри от тези в тяхната родина. Освен това те получавали и стипендии и други екстри. В същото време отливът на българската работна ръка в чужбина дава повече шансове на македонците. Вестникът съобщава, че след присъединяването на страната ни към Европейския съюз /ЕС/ голям брой български граждани са заминали в чужбина заради по-голямото заплащане. Изданието дава за пример град Кюстендил където населението е намаляло на половина. Градът е пуст. По-голямата част от хората работят в Испания и Италия, пише още изданието.

Четете още: България
Прочетено: 480 пъти Източник на статията: news24.bg | 05.02.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!