Text: -A A +A
Четете още: България

От 1 януари се увеличават цените на парното. Най-голямо е увеличението в София, най-малко - в Бургас.

[АРХИВ]

От 1 януари се увеличават цените на парното. Най-голямо е увеличението в София, най-малко – в Бургас. В столицата увеличението е близо 19% – новата пределна цена на “Топлофикация – София” е 81,17 лв./МВтч без ДДС.

Поскъпването в Пловдив и Плевен е с около 17 процента, във Варна близо 15,5 процента, в Бургас 6,37 на сто.

Топлофикационните дружества повишиха стойността на услугата заради поскъпването на природния газ със 76 лв. от 1 януари 2009 г. Цената на синьото гориво вече е 614,66 лв. за 1000 куб. м. без ДДС при досегашна цена 538,66 лв.

Увеличава се и акцизът върху течните горива, от което безоловният бензин ще поскъпне с 5 ст., а дизеловото гориво 6.5 ст. за литър.

Цигарите поскъпват вследствие на увеличението на акциза за тютюневите изделия през 2009 г. Българските цигари от най-продаваната марка “Виктори” вече ще струват 3.45 лв. Кутия “Ева” ще е 3.25 лв, “Средец” – 3.15 лв., “Мелник” – 2.90 лв. Търговците имат само три месеца – до края на март, за да продадат цигарите си със стар бандерол.

По-високи данъци за жилищата ще се плащат от тази година в повечето градове на страната. Поскъпват и всички услуги при адвокатите и нотариусите. Едночасова консултация при адвокат ще струва 60 лева.

Но годината започва с няколко финансови облекчения за младите семейства. От днес платеното майчинство става една година, ако жената се е осигурявала през последните 12 месеца. Право на 15-дневен платен отпуск ще имат и бащите. Те ще могат да излизат и в майчинство след шестия месец на бебето, ако майката се върне на работа. Друг бонус за младите семейства са данъчните облекчения за ипотечен кредит – държавата ще им опрощава 10% от лихвите по заема.

Новата година трябва да зарадва поне малко и пенсионерите. Първи по-високи пенсии ще получат най-бедните, а от 1 юли добавки ще получат всички пенсионери.

Четете още: България
Прочетено: 388 пъти Източник на статията: insurance.bg | 01.01.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!