Text: -A A +A
Четете още: България

Управляващите най-сетне признаха, че заради финансовата криза безработицата може да се върне към двуцифрените нива отпреди години.

[АРХИВ]

На семинар през почивните дни Агенцията по заетостта коригира прогнозите си за 7-7.8% безработица през 2009 г. и за пръв път публично допусна, че тя може да надхвърли 10%.

Признанието дойде от шефа на агенцията Сотир Ушев, който обаче се застрахова, че прогнозата не е официална и окончателните числа ще са ясни след 15 декември, когато ще е готов националният план по заетостта за 2009 г. В момента средната безработица у нас е 5.85%, докато в ЕС е 7%, така че има още възможности, докато “догоним” другите държави, успокоиха от АЗ.

Агенцията вече е подготвила нова програма за очакваните съкращения догодина. По нея 5000 човека, останали без препитание, ще бъдат информирани и насочвани към заявените свободни работни места. Трудовите експерти ще мотивират хората, ще ги включват в обучения по чужд език и компютърна грамотност и ще субсидират заетостта им. С предимство по програмата ще се включват съкратени служители с деца до 18 г.

По оперативната програма “Развитие на човешките ресурси” на ЕС също има възможности за реакция на очакваното увеличение на безработните. По нея през декември предстои да започне схема за 15 млн. лв. за чуждоезиково обучение и компютърна грамотност в 12 града, където има много младежи. Скоро започва и схемата за обучение на безработни в 4 бранша – машиностроене, строителство, шивашка промишленост и туризъм. Отделно ЕС отпуска и 70 млн. лв., с които до 10 000 безработни ще могат да започнат собствен бизнес с грант до 50 хил. лв.

Също от догодина започва нова програма за предоставяне на социални услуги в семейна среда – по нея ще бъдат наемани хора от бюрата по труда, които ще се грижат за самотни хора. Те ще предоставят услугата “домашен социален патронаж” и “домашен помощник”, като броят на клиентите може да стигне до 3000. През 2009 г. ще продължи да действа и програмата “В подкрепа на майчинството”, чийто бюджет ще бъде завишен.

ИНТЕГРАЦИЯ

Шестте големи работодателски организации и двата синдиката ще си поделят 71.223 млн. лв. от оперативната програма “Развитие на човешките ресурси” за дейности, целящи повишаване адаптивността на работната сила. Сред задачите са анализи на колективните договори и на пазара на труда, разработване на мерки срещу сивата икономика и проекти за човешките ресурси.

/Вестник Сега

Четете още: България
Прочетено: 260 пъти Източник на статията: dariknews.net | 02.12.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!